2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száguldás okozhatta a Titanic vesztét

2007. április 13. 15:30

Italt hűtöttek a jéghegy darabjaival

A Titanic 1912. április 14-én, éjfél előtt húsz perccel száguldott - szó szerint - végzetébe. Orra előtt váratlanul egy jéghegy tűnt fel, a cselekvésre csak 40 másodperc maradt. Az ügyeletes tiszt balra kormányzást és hátramenetet rendelt el, de rosszabbul nem is dönthetett volna: a lelassuló hajó oldalával rácsúszott a jéghegy párkányára, amely mintegy 90 méter hosszan feltépte oldalát.

A hivatalos vizsgálat később kiderítette, hogy az elemi biztonsági intézkedéseket is figyelmen kívül hagyták: a figyelő matrózoknak még látcsövük sem volt, a rádiós nem törődött a sorozatos jégveszély-jelzésekkel, mert az utasok táviratainak továbbításával és a tőzsdeárfolyamok vételével volt elfoglalva. Az utasok semmit sem sejtettek: a jéghegyről a fedélzetre került jégszilánkokat italuk hűtésére használták fel.

Az első öt záró rekeszt csak akkor próbálták lezárni, amikor azok már víz alá kerültek, a kapitány az ütközés után 35 perccel adott parancsot a vészjelzés leadására és újabb 15 perc múlva a mentőcsónakok leeresztésére. A mentőcsónakokban mindössze 1178 embernek volt hely, így több mint ezren eleve halálra voltak ítélve, az áldozatok száma azonban még magasabb lett, mert a csónakok nagy részét csak félig terhelve engedték a vízre. A látótávolságban lévő California gőzös nem vette a vészjelzést, mert rádiósa aludt, olyan csónak pedig, amellyel segítséget kérhettek volna, nem volt.

A Titanic hajnali 2 óra 20 perckor elsüllyedt, az elsőként a helyszínre érkező Carpathia gőzös már csak a túlélőket szedhette össze. Sem az áldozatok, sem a túlélők száma nem ismert pontosan: becslések szerint mintegy 700-an menekültek meg, s mintegy 1500-an lelték halálukat a hullámsírban. Ma már egyetlen utas sincs az élők sorában, az utolsó közülük 1997-ben, 100 éves korában hunyt el. A Titanic tragédiája azóta is izgatja az emberek fantáziáját, több sikertelen expedíciót indítottak a roncsok kiemelésére.

Amit hinni szerettek volna: mindenki megmenekült

Persze nem csak tudományos érdeklődésből: a gőzös széfjeiben dollármilliók hevernek. A Titanic egy valakinek így is hozott milliókat: James Cameron rendező nagyszabású filmet forgatott a katasztrófából, amelyhez teljes nagyságban újraépítették és ismét elsüllyesztették a balsorsú gőzöst, a film Oscar-esővel díjazott kasszasiker lett. A feltámadó érdeklődés újabb spekulációkra is alkalmat adott: egyes kutatók a Titanic építéséhez felhasznált acél gyenge minőségét okolják a balesetért, merészebb elképzelések szerint egy titkos küldetésben járó német tengeralattjáró torpedózta meg a hajót.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár