2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mágikus tudományokban jeleskedett Da Vinci mestere

2007. április 13. 11:45

Az ismeretlenség 500 évi homálya után végre a nagyközönség is megismerheti majd a Leonardo da Vinci legjobb barátja és mestere által írt mágikus művészeteket bemutató könyvecskét.

A De viribus quantitatis (A számok hatalmáról) címet viselő könyvecskét Leonardo Da Vinci barátja és mestere, Luca Pacioli ferences szerzetes írta 1496 és 1508 között. A mű attól igazán érdekes, hogy abban található a világ egyik első kártyatrükkjének leírása, egy kalauz a zsonglőrködéshez, atűznyeléshez és a pénztáncoltatáshoz. Akinek pedig mindez nem lenne elég: ez az első olyan munka, amely azt is megörökítette, hogy Leonardo balkezes volt.

Pacioli 1445-ben született Toszkánában, és több helyen oktatott matematikát. Sokak szerint ő a modern könyvelés atyja, mert Az összeg (1494) című könyvében található a kettős könyvelés első ismert leírása is. 1496-tól több évig Da Vincivel élt Milánóban, és matematikát illetve geometriát oktatott a polihisztornak. Több dologban is együttműködtek, így a De Divina Proportione (1509) című könyvét például Leonardo illusztrálta.

Pacioli

Bár a számok hatalmáról írt munkáját a modern mágia és számtani rejtvények alapjának tartják, azt eddig sosem jelentették meg és a keletkezése óta igen kevés kutató látta a Bolognai Egyetem levéltárában. A könyv angol átiratának elkészítése és fordítása így nyolc évet és több ezer fontot vett igénybe.William Kalush, a projektet finanszírozó New York-i Illuzionista Művészetek Kutatóközpontjának vezetője szerint ez az első olyan kézikönyv, amely a mágikus művészetek gyakorlását írta le. Elmondása szerint a hasonló művek legalább az i.sz. első századig mennek vissza, ám ez a könyv a maga nemében egyedülálló.

A könyvecske három részből áll: az első részben matematikai problémákat, a másodikban kirakósokat és trükköket, míg a harmadikban verseket és közmondásokat találunk. A trükkök közt sok mai is használatos mutatvány szerepel, a matematikai fejtörők közt pedig megtalálható a ma igen népszerű Sudoku elődje is. Ezen felül pedig egy középkori Rubik-kocka tervei is olvashatók a lapokon. A könyvben Da Vinci hatása is megjelenik: hosszú oldalakon át kapunk bevezetést a kódolt írás mikéntjébe. A könyvben nincs szerzőség feltüntetve, és a fordítók szerint valószínű, hogy azt a mesterek közösen szerkesztették egybe.

A könyvet David Singmaster matematikus fedezte fel újra miután egy 19. századi dokumentumban megtalálta annak említését. A dokumentumot 1954-ben Carlo Pedretti művészettörténész már tanulmányozta, ám ő nem tulajdonított kiemelt fontosságot neki. A szakértők szerint a munka a mágia történetébe kínál különleges betekintést, ám közbenDa Vinci élete és munkássága is feltárulhat az olvasók előtt.

A fordítás a mű születésének 500. évfordulójára, jövő nyáron jelenik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár