2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább keresik Dobó István maradványait Dobóruszkán

2007. március 29. 19:00

Folytatják a feltárást a régészek a szlovákiai Dobóruszkán, ahol a templomban a feltételezések szerint Dobó István egri várkapitány maradványai találhatók.

Fodor László, az egri Dobó István Vármúzeum régésze elmondta, hogy a húsvét után folytatódó kutatás során a dobóruszkai templom 12-13. században épült részét tárják fel. A mintegy 50 négyzetméteres terület vizsgálatával a tervek szerint karácsonyig végeznek. Hozzátette, hogy a korabeli források az ótemplom Szent Anna-oltárát jelölik meg, mint azt a helyet, ahova Dobó Ferenc az 1572-ben elhunyt édesapját temette.

A tavalyi feltáráson előkelrült maradványok

A régész felidézte: tavaly júniusban a templom barokk kriptájának feltárása során talált csontokat Dobó István maradványainak gondolták, azonban az antropológiai vizsgálatok ezt nem igazolták, a csontok későbbi korokból származtak. A további azonosításhoz a várkapitány fiának Sárváron található maradványait használják majd, illetve Dobó István jelenleg is élő leszármazottai is ajánlkoztak a vizsgálatra - jegyezte meg Fodor László.

Az oltár alatt egy húsz centiméter vastag kőlap található, ezt is tüzetesen megvizsgálják majd, mert feltételezhető, hogy ez volt a síremlék eredeti fedőlapja - mondta a szakember. A várkapitány díszes sírkövét, amely valószínűleg jóval temetése után készült, a 19. században szállították Egerbe, ahol jelenleg is megtekinthető.

Holló József, a munkálatokban közreműködő Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: nemzetközi, tudományos összefogással valósul meg az a projekt, amellyel "közelebb juthatunk az ország történelméhez". "Ez nem Petőfi keresése a ködben" - fogalmazott, jelezve: minden bizonyíték arra utal, hogy Dobó maradványai a dobóruszkai templomban vannak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár