7 végzetes pillanat

Pajzán levelekkel hódított a szexuálisan túlfűtött cár

2007. március 28. 17:00

A liberális urakodó későbbi cárnével folytatott viszonya egyáltalán nem volt szemérmes, és a levelek annak minden apró részletét bemutatják.

II. Sándor cár (1855-1881), a jobbágyfelszabadítás úttörője 1841-ben vette feleségül Hesse-i Máriát, aki hat fiúval és két lánnyal ajándékozta meg őt. Amikor azonban 1866-ban találkozott Jekatyerina `Kátya` Dolgorukajával, egy nemesi család 19 éves lányával, a 48 éves uralkodó szíve lángra lobbant.

Kátya egy rövid megkörnyékezést követően lakosztályt kapott a szentpétervári Téli Palotában, ahol a szobáját egy titkos lépcsőház kötötte össze a cáréval. A viszonyuk részleteit még ma sem ismerik, hiszen az arra vonatkozó iratok még most is a Moszkvai Állami Levéltár mélyén rejtőznek. Ezért jelent hát újdonságot az a hét levél, amely a kölni Venator&Hanstein aukciósházban kerül kalapács alá. A levelek kikiáltási ára darabonként 13-19 ezer euró (3-4,5 millió forint) között mozog.

Sándor leveleiből kiderül, hogy hamar a nő varázsa alá került. "Angyalom, kincsem, bálványom" - írta a cár 1869. február 14-én, készülve aznap esti találkájukra. A következő nap pedig a következőképp emlékezett: "Várok a pillanatra, hogy újra karjaidban találjam, és a szívedhez nyomjam magam". A pillanat már aznap este bekövetkezhetett, mert február 16-án a cár azt írta magáról, hogy "eltelt a szeretkezés élvezetétől". Kátyát sem kellett félteni, 1871-ben a következőket írta szerelmének: "Remélem, hogy holnap háromszor is szeretkezhetünk".

A nő a legtöbbször igen szabadszájúan írta le, hogy miként készül a cárral való szerelmi légyottjára. A levelek dúskálnak a kódolt kifejezésektől: a "Bingerle" szó például a szeretkezést jelentette, míg szerelmi fészküket a "nid" szó rejtette. Kátya cárt a levelekben "kis kakukkomnak" nevezte, és sokszor teljesen nyíltan írt a nemi szervekről is, és egy rövid erekciós problémát is megörökített.

Sándornak és Kátyának három törvénytelen gyereke született, és miután a cárné 1880-ban meghalt, Sándor feleségül vette szeretőjét, és még egy gyerekük született. A cár azonban 1881-ben merénylet áldozata lett, ekkor Kátya elhagyta az országot, és Franciaországba költözött, ahol 1922-es haláláig élt. Néhány életrajzíró II. Sándort már korábban is nagy szoknyabolondnak festette le, és az 1959-es Katia című mozifilm óta - amelyben Curt Jürgens és Romy Schneider keltette életre a szerelmeseket - sokan hittek ebben a viszonyban, ám annak szenvedélyessége és nyílt szexualitása még a kutatókat is meglepte.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!