2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kanadai szigeteket követelhet Norvégia

2007. március 21. 08:00

Egy régi térkép szerint egy kanadai szigetcsoport Norvégiáé lehetne, de az oslói kormány a jelek szerint nem tart igényt a mintegy 60 ezer négyzetkilométernyi területre.

A norvég Aftenposten című napilap számolt be először arról, hogy nemrégiben egy oslói archívumban rábukkantak arra a térképre, amely a norvég területi igényt bizonyítja.

1898 és 1902 között az Északi-sarkon járt a norvég Otto Sverdrup expedíciója. A felfedező elkészítette a területek térképét, és Norvégia nevében bejelentette a norvég korona igényét a szigetekre. A jéggel borított, összesen 60 ezer négyzetkilométer kiterjedésű szigetek az expedíció tagjainak nevét viselik, így Otto Sverdrup, Axel Heiberg, Ellef Ringnes és Amund Ringnes volt a névadó.

Norvégia 1905-ben nyerte vissza függetlenségét Svédországtól, de nem terjesztette ki fennhatóságát a szigetcsoportra. Ugyanakkor Kanada 1930-ban 67 ezer dollárért megvásárolta Sverdruptól a térképeket és a kutatási naplót, egyúttal pedig területéhez csatolta a szigetcsoportot. A dokumentumokra azért volt szükség, hogy bizonyítékként szolgáljanak a területszerzésre.

A szigetek a NASA műholdképén

A norvég lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az idők folyamán a kanadai hatóságok megfosztották magukat a bizonyítékoktól. A kutatási naplót átadták Sverdrup családjának, a térkép pedig eltűnt a kanadati állami levéltárból, valószínűleg akkor, amikor az Arktisz Nagy Atlaszán dolgoztak. Közben a térkép felbukkant Oslóban és kanadai vélemények szerint olyan helyzet alakult ki, amelyben egy ügyes jogász visszakövetelhetné Norvégia számára a szigetcsoportot.

A norvég külügyminisztérium Arktiszi Főosztályának képviselője, Karsten Klepsvik kijelentette, hogy a norvég kormány nem kéri vissza a szigeteket. "Elegendő helyünk van, ahol a norvégok álmodozhatnak" - tréfálkozott a tisztviselő. Norvégia tehát nem csak a lakatlan szigetcsoportról mondott le, hanem a környező tenger alatti nyersanyaglelőhelyekről is, hiszen a kanadai kutatók a tenger alatt 1,3 milliárd köbméternyi gáztartalékra bukkantak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár