2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűnt a kis Buddha

2007. március 14. 17:00

Nyomtalanul eltűnt a vad nepáli dzsungelben az újjászületett Buddhának tartott 16 éves szerzetes, aki hívei szerint karácsony óta étlen-szomjan, mozdulatlanul ülve meditált.

Ram Bahadur Bandzsan 2005 májusában tűnt fel Katmandutól, Nepál fővárosától mintegy 160 kilométerre délre az erdő mélyén, ahol állítólag táplálkozás és alvás nélkül ült és meditált egy hatalmas fa gyökerei között egyvégtében 2006 márciusáig. Messze földön elterjedt a híre és zarándokok tömegei keresték fel a paraszti származású fiút, akiben Buddha reinkarnációját látták.

Ekkor egy buddhista doktorokból álló bizottság vizsgálta meg, akik megállapították, hogy ő nem Buddha megtestesítője, amit Ram is megerősített: ő csak egy egyszerű aszkéta - mondta, a köréje gyűlt tömeget azonban ez nemigen győzte meg. Tavaly márciusban aztán váratlanul szőrén-szálán eltűnt és csak karácsony előtt néhány nappal jelent meg újra a fa alatt ugyanolyan csendben és feltűnés nélkül, ahogy tíz hónappal korábban távozott.

Ram Bahadur Bandzsan most sokkal rövidebb ideig bírta: a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin honlapján megjelent cikk szerint a nepáli rendőrség bejelentette, hogy csütörtökön felkelt, híveinek elmondta, hogy máshova kell mennie meditálni, majd eltűnt a fák között. Előfordulhat, hogy zavarta a nagy felhajtás, hiszen továbbra is rengetegen keresik fel és egész iparág épült személyére: ételt, italt, imatekercseket, szentek szobrait, Ram életrajzát ismertető, fotójával illusztrált CD-ket és sok más csecsebecsét lehet kapni a helyszínen.

Ram családja egyébként a tibeti tamang nemzetiséghez tartozik, amely Nepál lakosságának 30 százalékát adja. Az ifjú szerzetes - mint a tamang etnikumból sokan - ahhoz a tibeti buddhista iskolához tartozik, amelyre jellemző a különleges képességek kifejlesztése. Az első hosszú meditáció alatt hívei kaptak is ízelítőt tudásából: egy alkalommal láng csapott fel a testét takaró lepelből, amely úgy égett le róla, hogy a teste nem sérült meg. Szakértők szerint Ram a "belső meleg" technikáját alkalmazta. Ezt csak a Himalája barlangjaiban élő jógik ismerik, így élik túl a nagy hideget, a tudás pedig mesterről tanítványra száll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár