2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az utolsó keményvonalas: 65 éves Kim Dzsong Il

2007. február 16. 17:00

A dinasztikus kommunizmus nyomorgó országa

Kimet 1991 decemberében nevezték ki a hadsereg főparancsnokának, ami - lévén hogy az észak-koreai rendszer alapja a hadsereg - rendkívül fontos lépés volt az utódlás biztosításának szempontjából. Kim Ir Szen 1994. július 8-án bekövetkezett halála után nem volt kérdés, ki veszi át az ország vezetését - Kim Ir Szen azonban holtában is elnök maradt, a pozíciót inkább megszüntették, semmint, hogy új ember töltse be azt. Így Kim Dzsong Il hivatalosan csak 1997-től tekinthető Észak-Korea vezérének, amikor is megszerezte a Koreai Munkáspárt főtitkári posztját és a Nemzeti Védelmi Bizottság elnöki székét. Így Észak-Korea lett az egyetlen kommunista állam, ahol apáról fiúra szállt a hatalom.


Ahogy South Park látni szeretné: a diktátor az Amerika-kommandóban

Az ország helyzete azonban nem lett jobb, a hadi fejlesztések az állam összes bevételét felemésztik, miközben évek óta éhínség és szegénység tombol. Észak-Korea egyetlen kereskedelmi partnere a "vörös kapitalista" Kína, a két ország közötti kereskedelem évente 1,39 milliárd dollárt tesz ki. Észak-Korea újabban a nukleáris kártya kijátszásával kísérletezik, tavaly októberben kísérleti atomrobbantást hajtott végre, s atomlétesítményeinek bezárásáért cserébe gazdasági segélyt és előnyöket követel.

Kim Dzsong Il ugyan a világ egyik legszegényebb országa élén áll, ahol az egy főre jutó kereset évi 900 dollár, de nem veti meg a luxust. A mindössze 160 cm magas "Szeretett Vezér" gyakran hord magas sarkú cipőt, odavan a homárért, a kaviárért és a szivarokért. Nagyon szereti a filmeket (kedvencei a Bond- és a Rambo-filmek), és az amerikai női focibajnokságot. Kedveli a jó borokat és a Hennessy konyakot, amelyből évi 700 ezer dollár értékben vásárol.



Bízvást zokon is vette, hogy az ENSZ BT az észak-koreai atomrobbantás után betiltotta a luxusáruk Észak-Koreába irányuló exportját, így tiltólistára kerültek az ékszerek, édességek, luxusautók, jachtok és plazmatévék. A szankciók azonban inkább jelképesek, mert az észak-koreai elit kínai bevásárló-turizmus révén szerzi be a szocialista életmódba kevéssé illő termékeket.

A Kim Dzsong Il magánéletéről szóló hírek is ellentmondanak egymásnak: első felesége (ha valóban elvette feleségül) egy színésznő volt, akitől legidősebb fia, és egyik lehetséges örököse, Kim Dzsong Nam született (aki rengeteg fejfájást okozott apjának, és jelenleg Makaón dőzsöl). A hírek szerint összesen háromszor nősült, 1974-ben lánya, 1981-ben még egy fia született, aki ma a másik lehetséges örökös-jelölt. A dél-koreai szolgálatok szerint különböző kapcsolataiból összesen még nyolc gyereke van.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár