2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befalazott önkéntesek védték volna Gibraltárt

2007. február 7. 11:45

Egy titkos akció keretében hat ember maradt volna hátra a németek által elfoglalt Gibraltár rejtett szobájában, hogy onnan figyelje a csapatmozgásokat - derült ki az utolsó túlélő beszámolójából.

A háború egyik legjobban őrzött titkáról az utolsó túlélő, a 92 éves Bruce Cooper beszélt a The Independentnek. Őt a haditengerészet fiatal orvosaként keresték fel azzal, hogy valami különleges dologhoz van szükségük emberekre.

Bár a részleteket nem árultak el, Cooper a barátját, Arthue Milnert is bevonta az akcióba, így a csapatot Gibraltárba vitték. A két orvoson kívül egy tiszt és három fiatal tengerész vett részt az akcióban, akik a rádiókat kezelték volna. A csapatot azonban figyelmeztették, hogy minimum egy évig be lesznek falazva, de lehet, hogy ez tovább is tarthat.

A gibraltári alagutak mélyén rejtőző, "hátramaradottak" nevet viselő barlang egy szigorúan titkos második világháborús akció központjául szolgált volna. A Kereső hadművelet keretében ugyanis egy esetleges német támadás esetén hat embert falaztak volna be oda, és ők onnan követték volna figyelemmel a hódítókat, és jelezték volna rádión a csapatmozgásokat.

A katonák így két és fél évig éltek állandó készültségben, hogy bármelyik pillanatban befalazhatják őket. A Szikla azonban sosem került a németek kezére, így a csoportot feloszlatták, és visszatérhettek a civil életbe. Az akció legszigorúbb titkosítási fokozatát jelzi, hogy arról a mai napig nem hallottak a történészek - írta a lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár