2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Franciaországban született meg a kínai kommunizmus

2006. november 3. 15:00

A legtöbb francia legfeljebb a kandírozott manduláról ismeri Montargis-t, a kínaiak számára viszont egy darabka történelmet jelent a Franciaország szívében található kisváros.

Forradalomra inspirál

A helybeliek most arra készülnek, hogy a Távol-Keletről érkező turisták nélkülözhetetlen programjává tegyék Montargis felkeresését.

A történet a kínai császári udvar egy magas rangú tisztségviselőjének fiával kezdődött, aki 1902-ben Franciaországba érkezett tanulmányainak folytatására és beiratkozott Montargis mezőgazdasági akadémiájára. Létrejött az első hálózat és a későbbiekben sorra érkeztek gyakorlatra fiatal diákok a kisváros gumigyárába. Az 1919-ben Montargisba érkezett első kínai fiatalok közt többen is voltak Hunan tartományból, Mao Ce-tung barátai, már meggyőződéses kommunisták.

Ezek a kínaiak rendszeresen találkoztak egy parkban és propaganda-plakátokat készítettek, míg azután egy neves ideológus, Caj Hö-sen hazaküldte barátjának, Maónak Kína megmentésére kidolgozott programját. Ez volt a híres "Augusztus 13-i levél", amelyben javasolták a Kínai Kommunista Párt megalakítását. Mao Ce-tung egyetértett a javaslattal és egy hónapra rá megalakult a párt.

Vang Pej-ven, a Kínában született orvos, a kisvárosban működő "Kína-Montargis Baráti Társaság" elnöke úgy véli, hogy a helység kettős vonzerővel bír a Kínából érkező látogatókra: nemcsak a francia kultúra egy részét ismerhetik meg, hanem még saját történelmükből is megtanulhatnak valamit, hiszen a kínai történelemkönyvekben (ma még) nem szerepel Montargis neve.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár