2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az újévi felvétel nem hozott szerencsét a Beatlesnek

2007. január 2. 12:30

Abszurdum, hogy egy zenekart január 1-jére hívjanak próbafelvételre: a kezdő Beatlest pedig éppen 45 évvel ezelőtt, 1962. január 1-jére rendelte a stúdióba a Decca cég.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és - akkor még - Pete Best - a brit viszonyokhoz képest meglehetősen cudar, az ideihez hasonló viharos évkezdetre érkezett Londonba a világhírű lemezcég stúdiójába. Mike Smith, a Decca képviselője előtt összesen tizenöt dalt mutattak be, amelyekkel összességében elégedett volt a szakember - azzal együtt, hogy a Beatles ifjú tagjait az utazás mellett megzavarta az is, hogy nem a saját felszerelésükkel játszhattak.

A meghallgatást a fiúkat nem régóta menedzselő Brian Epstein járta ki a Deccánál, ahová jó kapcsolatai voltak. A londoni próbafelvétel előtt Mike Smith személyesen utazott Liverpoolba, hogy képet (és hangot) kapjon a négy fiúról. Miután elégedett volt, jöhetett a kalandos londoni meghallgatás. A tizenöt dal felvétele nem ment simán, a zűrös utazás és egyéb zavaró körülmények miatt a Beatles tagjai és menedzserük elég idegesek voltak. A felvétel, köztük néhány saját dal rögzítése összességében elég vegyesre sikerült, majd indulhattak vissza, Liverpoolba.



1962. első napjára hívták próbajátékra a Deccához a Tremeloes együttest is, akiknek meghallgatásáról nem sok részletet őrzött meg a krónika. A duci Brian Poole énekessel felálló együttes végül jobban tetszett a Decca stábjának, hiszen a Beatles ellenében őket szerződtették - miután csak az egyik banda foglalkoztatására volt lehetőség. Az elutasításról a Beatles végül csak márciusban értesült. Az indok az volt, hogy egy kalap alá vették őket a Shadowsszal, s azt hangsúlyozták, hogy a gitárzene múló divatnak számít.

A fiúkat azonban nem viselte meg túlságosan a kudarc, mozgalmas napok-hetek és hónapok következtek. "Bejátszották" magukat a liverpooli Cavern klubba, még az év elején megjelent első lemezük Tony Sheridannal, s megkezdődött sikersorozatuk a hamburgi Star Clubban is. Ami pedig nem sikerült a Deccánál, csakhamar összejött az EMI Parlophone stúdiójában. A konkurrenciának nem tetsző felvételek itt célba értek, és a rangos cég lemezszerződést kötött a Beatlesszel. George Martin hangmérnöknek és producernek csak Pete Besttel volt baja, helyére új dobos került Ringo Starr személyében.

A többi pedig már történelem: a nyári szerződéskötés után az EMI stúdiójában felvett Love Me Do és a P. S. I Love You 1962. októberében jelent meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár