2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadják John Lennon teljes FBI-aktáját

2006. december 21. 08:00

Éveken át megfigyelte és lehallgatta az FBI John Lennont, és az erre vonatkozó akta utolsó tíz dokumentumát több évtizedes jogi vita után kedden hozta nyilvánosságra.

A rock 'n roll Watergate

Wiener és a dokumentumok

A hosszan tartó jogi vita ellenére sok újdonsággal nem szolgálnak az FBI-anyagok, hiszen közismert, hogy Lennon erősen rokonszenvezett a korabeli baloldali mozgalmakkal és lelkes békeharcos is volt. Lennont a hetvenes évek elején kezdte el figyelni a titkosszolgálat , miután feleségével, Yoko Onoval közösen "bed-ins" (Egy ágyban a békéért) című performance-ukkal több alkalommal tiltakoztak nagy feltűnést keltve a vietnami háború ellen.

A lap szerint mindenekelőtt az nyugtalanította a FBI vezetőit, hogy Lennon akcióival az újraválasztásáért kampányoló republikánus Richard Nixon ellen hangolhatja a fiatalokat. Ennek különös jelentősége volt, mert az 1972-es elnökválasztáson szavazhattak először a 18 évet betöltő fiatalok.

A dokumentumok nyilvánosságáért 25 éven át harcolt John Wiener amerikai történész. Wiener már 1981-ben, Lennon halála után kérte az anyag nyilvánosságra hozatalát, mert elhatározta, hogy könyvet ír a legendás Beatles-tagról, az FBI azonban elhárította kérését. Arra hivatkoztak, hogy az aktus súlyos diplomáciai, politikai, és gazdasági ellenlépéseket váltana ki, amelyeket egy bizonyos állam tenne az Egyesült Államok ellen.

Wiener az általa "rock 'n roll Watergate"-nek nevezett ügyben többször perre ment az FBI-jal, és az anyag nagy részét már közzétették, most pedig peren kívül sikerült rendezni a vitát és kedden az FBI nyilvánosságra hozta az utolsó tíz dokumentumot is. "Nem valószínű, hogy a publikáció miatt Tony Blair megtorlásul az Egyesült Államok ellen indítja a brit hadsereget, világos tehát, hogy az FBI 25 éven keresztül teljesen abszurd érvekkel operált" - nyilatkozta Wiener az LA Timesnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár