2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új helyen a Salgo-gyűjtemény

2006. december 20. 08:45

A New Yersey állambeli Rutgers egyetem múzeumába, New Brunswickbe kerül a legnagyobb Európán kívüli magyar 19-20. századi festménygyűjtemény.

A gyűjtemény több mint 100 festő 350 alkotásából áll. Büszkeségei közé tartozik Munkácsy Mihály öt alkotása, Színyei Merse Pál Anya és gyermeke című, 1869-ben készült alkotása, és Moholy-Nagy László Architektur I. című korai absztrakt geometrikus képe a húszas évek elejéről. Ez utóbbinak hátoldalán nemrég felfedeztek egy dadaista hatásokat mutató grafikát, és a dupla kép megfelelő módon kiállítva remekül ábrázolja Moholy-Nagy művészi fejlődését.

A gyűjtemény része: Kádár Béla 1877-1956): Kompozíció házakkal

A Salgo Trust korábban gyakran kölcsönzött képeket különböző tárlatokra, de állandó kiállítóhely hiányában a felbecsülhetetlen értékű Port Washington-i gyűjteményt nem lehetett bemutatni. A The Star Ledger című New Yersey-i lap szombati tudósítása szerint ezt a problémát orvosolja a Salgo-gyermekek irányítása alatt működő alapítvány és a New Jersey állami Rutgers egyetem megállapodása, amelynek értelmében a campuson működő múzeum, a Jane Voorhees Zimmerli Art Museum veszi át a gyűjteményt.

Az első képeket már 2007 tavaszán kiállítják. A festmények mellett az alapítvány számos közép-európai térképet is átad a Rutgersnek, amelyek a 16. és a 19. század között készültek, illetve Salgo könyvritkaság-gyűjteményét a hozzá tartozó szakirodalmi válogatással együtt. Az egyetem cserébe modern magyar művészeti kutatóösztöndíjat alapít. A New Brunswick-i helyszín egyébként azért is jó választásnak tűnik, mert a Rutgers önálló magyar tanulmányok szakot is működtet, a Zimmerlitől nincs messze az American Hungarian Foundation (Amerikai Magyar Alapítvány) múzeuma, New Yersey pedig egyébként is az amerikai magyarok egyik legnagyobb központja.

Nicholas M. Salgo magyar származású üzletember kilencvenéves korában, 2002-ben hunyt el kaliforniai otthonában. Ő építtette a Nixon-féle választási botrányban elhíresült washingtoni Watergate épületegyüttest, 1983-86 között pedig az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Budapesti működése alatt kezdte gyűjteni a magyar festőknek - a nemzetközi műkincspiacon akkoriban igencsak alulértékelt - képeit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár