2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múmiák és neolit főnökök: régészeti eredmények 2006-ban

2006. december 28. 15:00

Múmiák és cunamik

A múmiák évében először arról adtunk hírt, hogy 3000 éves mumifikálódott barlangászokat találtak Spanyolországban, akiket az sem vidított fel, hogy kiderült: nemzőképtelensége miatt taszították ki a sógorok leghíresebb múmiáját. Ötzi persze nem csüggedt, és Bolzanóba utazott híres barátaihoz, akik aztán később Ausztriában is kirándultak egyet. A szezon beindulásával a magyar múmiák sem bírták ki egy helyben, és előbb Vácról Budapestre utaztak, majd decemberben a tévébe is ellátogattak.

Peruban egy indián királynő tetovált múmiája került elő, ami persze messze nem vetekedhetett azzal a szenzációs bejelentéssel, miszerint megtalálták Tutanhamon péniszét. Az egyiptomi szakemberek komoly tudományos eredményeket is felmutattak, így hosszas viták után új sírt tártak fel a Királyok Völgyében, amely azonban részben csalódást okozott. Ezért a következő feltárást csendben végzik majd el. Ha pedig kiderül, hogy tényleg Nagy Sándort rejti Szent Márk sírja, akkor lehet hogy az evangélista épp fogorvosnál vagy sebésznél járt, amikor Alexandriában kellett volna lennie.

A régészek idén jöttek rá arra, hogy egy Khiosz melletti 2300 éves hajó a kor kereskedelmének történetét értékelheti újra, ám Feketeszakáll hajója már nehezebb eset, mert a feltárás helyett speciális homokágyba helyezik a hajót. Homok mellett beton borítást kaphat a higanyt szállító náci tengeralattjáró, amely biztos nem kerül be a tengeri régészet múzeumába. A magyar kalózok idén egy spanyol hajótemető fosztogattak, mert nem tudták, hogy mit rejtenek a francia roncsok. A legszerencsésebb felfedezők a Hunleyról folytatott spekulációk közben Cook kapitány hajója után halszósszal zárták az évet.

A cunami kutatói előtt a híres filmrendező egy érdekes dokumentumfilmmel tisztelgett, majd az is kiderült, hogy az eddig hittnél nagyobb volt az ókori vulkánkitörés, sőt még egy szicíliai földcsuszamlás is katasztrófához vezetett, ami végül a Mediterráneum egész történetét is átírhatja. A keleti Pompeji megtalálása eközben egy katasztrófa következményeire intette a nápolyiakat, akik előtt a klímaváltozás miatt eltűnő neandervölgyiek réme és az izlandi vulkánkitörés negatív hatása lebeghet a jövőben. A megfeketedett freskók vizsgálata pedig talán az indiai Pompeji megtalálásában is segíthet, de minderre csak akkor kerülhet sor, ha senkit sem riaszt el a maja akusztika.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár