2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múmiák és neolit főnökök: régészeti eredmények 2006-ban

2006. december 28. 15:00

Magyar kutatók világraszóló eredményei

A szakemberek idén szívesen nyilatkoztak a Múlt-kornak kutatási területükről, érdekes eredményeikről és sokak számára ismeretlen, ám annál fontosabb felfedezéseikről.

"A régészethez nagyon sok pénz kell, pénz pedig ma ott van, ahol a média van; a média pedig ott van, ahol szenzáció van. Ezért manapság már alig szponzorálnak "átlagos" ásatásokat, a régészeknek mindenképpen médiaszenzációt kell produkálniuk, ha nem akarják elveszíteni pénzügyi támogatóikat" - nyilatkozott izraeli ásatási élményeiről Grüll Tibor, a Jeruzsálem múltjának ismeretlen fejezeteit kutató történész. A szentföldi ásatások különleges körülményei mellett a műkincshamisításról, a helyi régészeti törvényről, várható szenzációkról és valótlan elméletekről is mesélt a vele készített interjúban.

A Mongol Birodalom alapításának 800. évfordulóján Dzsingisz kán személye valóságos ikonná vált, amint erről jövő tavasszal mi is meggyőződhetünk a Nemzeti Múzeum kiállításán. A mongol kutatók körében pedig felértékelődtek a magyarországi hun emlékek: nagyon szeretnék bebizonyítani, hogy ők is a hunoktól származnak, s kicsit irigyek ránk, hogy nekünk van hun-mondánk - mondta el dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista, amikor a hun-magyar rokonságról kérdeztük. Az interjúból az kiderült, hogy mit keres egy magyar kutató Ázsia szívében, és mit szólnak ehhez az ottaniak.

Végül, de nem utolsósroban az évgyűrűk vizsgálatáról, illetve saját tapasztalatairól és a szakma hazai eredményeiről Grynaeus András dendrokronológus nyilatkozott. Az érdeklődők a vele készített beszélgetésből a különnleges eljárás módszertana mellett felfedezhették, hogy a rendszeres magyarországi dendrokronológiai kutatás szerény, körülbelül 15 éves múltra tekint vissza, mert a '90-es évek közepéig csak elvétve, és esetileg folytak ilyen vizsgálatok, jóllehet nagyon korán, már 1943-ban felhívták a szakemberek figyelmét a módszerben rejlő lehetőségekre. Így jócskán van mit "behozni" a szerencsésebb sorsú nemzetek kutatóihoz képest.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár