2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakövetelik csehországi kastélyukat a Habsburgok

2006. december 6. 12:30

A konopistei vadászkastélyra vonatkozó vagyoni követelést az 1914-ben Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg és trónörökös dédunokája a múlt héten nyújtotta be.

Sofia Hohenberg a kastélyon és a benne lévő berendezésen, illetve gyűjteményeken kívül visszaköveteli az uradalomhoz tartozó terjedelmes birtokokat, szántóföldeket, erdőket is. A Hohenberg család egykori vagyonát a Habsburg család minden további vagyonával együtt még az első csehszlovák köztársaság megalakulása után sajátította ki az akkori államhatalom, és az 1989-es rendszerváltás után elfogadott kárpótlási törvény az ilyen esetekre nem vonatkozik.

A Mladá Fronta Dnes című lap értesülései szerint - amelyet a Hohenberg grófnő védőügyvédje is megerősített - a vagyoni követelést a család másra alapozza. Ferenc Ferdinándnak ugyanis, amikor feleségül vette a szegény családból származó Sofie Choteket, le kellett mondania gyermekei utódlási jogairól. A hazásságból származó gyermekek már nem tartoztak a szűkebben vett Habsburg uralkodói családba - ez Sofia Hohenbergre, Habsburg Maximilián unokájára is vonatkozik. Neki 1921-ben kellett elhagynia az államosított Konopiste vadászkastélyt.

Egyes jogászi vélemények alapján így a Hohenberg család csehországi vagyona nem volt a szűkebb értelemben vett Habsburg családé, s nem lett volna szabad az államnak elkoboznia. Így járt el például Ausztria, ahol az osztrák állam elkobozta ugyan a Habsburgok vagyonát, de a Hohenbergekét nem. A dédunoka éppen erre a tényre alapozva nyújtotta be vagyoni követelését. "A beadvány sikerét egyáltalán nem lehet kizárni. Az ügy már a háború előtt is nagyon vitatottnak, kétesnek számított" - nyilatkozta a lapnak Vladimír Klokocka, alkotmánybíró.

Konopiste a legjobb karban lévő és a leglátogatottabb cseh kastélyok közé sorolható. A kastélyhoz mintegy 6000 hektár föld, sörgyár, két kőbánya és más vagyon is tartozik. A Hehenbergek tulajdonában volt a dél-csehországi Trebon melletti Chlum kastélya is, amely szintén pazarul be volt rendezve és terjedelmes birtokkal rendelkezett. A jelenlegi per azonban ezt a kastélyt nem érinti. "Számolunk azzal, hogy a kárpótlási követelés eltérő reakciókat vált ki úgy a közvélemény, mint a szakmai körökben is" - mondta Jaroslav Broz, Hohenberg grófnő ügyvédje.

Az 1989-es rendszerváltás után Csehországban a kastélyok és várak tucatjai kerültek újra vissza az egykori nemesi családok tulajdonába. A kárpótlásból elvileg csak azok a vagyonok voltak kizárva, amelyek a II. világháború után a hírhedt Benes-dekrétumok alapján lettek elkobozva. Ezen a téren is azonban számos per folyik, és éles viták vannak. A Habsburgok azonban nemcsak itt, hanem Erdélyben is érdeklődnek, ahol hamarosan visszakapják Drakula kastélyát is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár