2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Habsburgokról neveztek el egy teret Koszovóban

2006. október 10. 13:15

A Habsburg osztrák császári családról neveztek el egy teret a Koszovó nyugati részében található Decani városban, és lelepleztek egy emléktáblát is a dinasztia címerével.

A család képviseletében a 93 éves Habsburg Ottó vett részt az ENSZ-ellenőrzés alatt lévő szerbiai tartományban tartott ünnepségen. Habsburg Ottó találkozott Agim Ceku koszovói kormányfővel és több helyi és nemzetközi illetékessel is, és támogatásáról biztosította a többségében albánok lakta tartomány függetlenségét célzó erőfeszítéseket.

"A koszovóiak büszkék lehetnek földjükre, és a barátaik támogatni fogják őket a független és az Európa Unióba integrált állam megteremtésének szándékában" - mondta Habsburg Ottó.

Habsburg Ottó négy éves korában részt vett Ferenc József császár 1916-os temetésén. Politikai pályáját meghatározta, hogy a második világháborúig a Habsburg restaurációs kísérletek központjában állt. Hitlerrel (aki az Anschlussnak az Otto fedőnevet adta) nem volt hajlandó kapcsolatba lépni, s először Franciaországba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Jó barátságba került F. D. Roosevelttel. 1979-től a Páneurópai Mozgalom vezetőjeként "a szónoki emelvények sztárjává nőtte ki magát". A hat nyelven beszélő politikus húsz éven át a strasbourgi Európai Parlament köztiszteletnek örvendő tagjaként működött.

A Habsburgok iránti nosztalgia reneszánszát éli: Bécsben még most is a titokzatos körülmények közt meghalt Rudolf trónörökös sorsán töprengenek, míg Erdélyben Drakula kastélyát kapták vissza nemrég a Habsburg örökösök.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár