2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Stasi-vádak a Stasi-múltat vizsgáló német hatóság ellen

2006. december 4. 08:45

Az egykori hírhedt keletnémet állambiztonsági minisztérium megmaradt aktáit gondozó szövetségi intézmény, az úgynevezett Birthler-hatóság ellen az a vád merült fel, hogy egykori Stasi-alkalmazottakat foglalkoztat.

Operatív tisztek gondozzák az iratokat

Minderrõl csütörtöki számában a die Welt címû konzervatív napilap számolt be, azt az információt közölve, hogy a Stasi-múlt kutatásában több mint ötven múltbéli Stasi-munkatárs vesz részt. A korábbi keletnémet állambiztonság, illetve hírszerzés megmaradt iratainak kezeléséről a német parlament, a Bundestag 1991-ben hozott törvényt. Az egykori Stasi mintegy 5-6 millió személyi dossziéjának gondozására külön hivatalt állítottak fel, amelyet először Joachim Gauck lelkész vezetett, majd 2000-től Marienne Birthler áll a hivatal élén.

A jelenleg mintegy 2000 főt foglalkoztató hatóságot a múltban több bírálat is érte, mindenekelőtt azt rótták fel, hogy szándékosan visszatart dokumentumokat, amit Marienne Birthler minden alkalommal visszautasított. Az a tény pedig már korábban is ismert volt, hogy a hatóság "soraiban" egykori Stasi-alkalmazottak is vannak, ami a Bundestag előtt sem volt titok. Korábban azonban mintegy tizenöt, "átvett" alkalmazottról volt szó, a csütörtöki értesülések azonban már több mint ötven személyről szóltak.

Az ügyben megszólalt a hivatal korábbi és jelenlegi vezetője is, s az információkat egyikük sem cáfolta. Joachim Gauck lelkész védelmébe vette a korábbi keletnémet kommunista állambiztonsági alkalmazottak foglalkoztatását, hangoztatva, hogy - mint fogalmazott - szükségünk volt "ilyen bennfentesekre" a felderítő munka érdekében. Közöttük - tette hozzá - többen voltak olyanok, akik segítették az akkori ellenzékieket, s közvetlen környezetükben gyűlölték őket.

Hasonlóan foglalt állást Marienne Birthler is. A szövetségi hivatal jelenlegi vezetője visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint elhallgatták volna az NDK-s múlttal rendelkező foglalkoztatottak tényleges számát. Birthler szerint a hivatalnál jelenleg a Stasi ötvenkét korábbi munkatársa áll alkalmazásban. Közülük tizenegy személy annak idején a keletnémet állambiztonsági minisztérium főmunkatársa volt, míg negyvenegyen a Stasi úgynevezett megfigyelő részlegében teljesítettek szolgálatot.

A német parlamenti pártok többsége elítélte a korábbi Stasi-alkalmazottak jelenlegi foglalkoztatását. A konzervatív CDU egyik illetékese megengedhetetlennek nevezte, hogy tizenhat évvel a német egység helyreállítása után korábbi Stasi-alkalmazottak dolgozzanak egy olyan hivatalnál, amelynek legfőbb feladata épp a Stasi bűncselekményeinek felderítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár