2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulnak a Mohács előtti erdélyi levéltárak titkai

2006. december 1. 13:15

A mohácsi vész előtt kiadott erdélyi okleveleket, pecséteket, térképeket és más, elveszettnek hitt határon túli egyházi iratokat ismertet az Erdélyi római katolikus levéltárak című sorozat frissen megjelent első két kötete.

A kiadványokban a gyulafehérvári főesperességek elhagyott plébániáinak összegyűjtött és rendszerezett anyaga jelent meg A Gyulafehérvári Érseki Levéltár és az Erdélyi Katolikus Státus Levéltára címmel. Az első kötetben a káptalanok és püspökségek régi iratainak repertóriuma kapott helyet, míg a második könyv okleveleket, iratjegyzékeket és egyházlátogatási jegyzőkönyveket tartalmaz. A könyvek az ELTE Egyetemi Levéltára és a gyulafehérvári érseki levéltár gondozásában láttak napvilágot.

A könyvbemutató

A mű egyedülálló, hiszen ez az első olyan levéltári segédlet, ami határon túli magyar püspökségek anyagait dolgozza fel - mondta Szögi László, az első kötet szerkesztője, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója kedden az MTI-nek. A sorozat kiadásának célja, hogy az összes erdélyi főegyházmegye esperességeinek anyagát összegyűjtsék, restaurálják és rendszerezzék - ismertette a szakértő, hozzátéve: ez az egyetlen módja a páratlan értékű, határon túli magyar egyházi dokumentumok megmentésének.

Szögi László rámutatott arra, hogy az egyházlátogatási jegyzőkönyvek pótolhatatlan leírásokat tartalmaznak az egykori egyházi intézményekről. A könyvek összeállítása mintegy nyolcévi munkát igényelt, a mű elkészítésében erdélyi levéltárosok és az ELTE levéltár szakos hallgatói is részt vettek - mondta.
A köteteket elsősorban erdélyi és magyarországi történész-szakértőknek, történészhallgatóknak szánják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár