2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Páratlan régészeti kincsek a Tisza mentéről

2006. november 16. 10:15

Gepidák, szarmaták, avarok

Az előkerülő leletek kapcsán az olvasó sokszor találkozhat a Kárpát-medencében élt népcsoportok neveivel. Rövid áttekintésünkben a népvándorlás korának itt élt etnikumait mutatjuk be.

Szarmaták

A szarmaták a római Pannónia tartomány alapításával egy időben szállták meg az Alföldet. Kezdetben a Dunától délre élő rokonaikkal kereskedtek, ők látták el vassal a Kárpát-medencét is. 300 éven keresztül éltek viszonylagos békében a rómaiakkal, folyamatosan kereskedtek egymással. A Római Birodalom utolsó évszázadában a területre vonuló germán törzsek vetettek véget az uralmuknak, a szarmaták a mai Francia- és Olaszország területére vándoroltak, illetve egyes csoportjaik az 5. századig továbbra is a Dél-Alföldön éltek.




Gepidák
A gepidák az i.sz. 3. század második felében jelentek meg a Kárpát-medence északkeleti részében. Ekkor a Keleti-Kárpátokon belüli területen laktak, majd alig száz évvel később a Tisza mindkét partján a Kőrösökig tolták ki uralmuk határát. A hunok támadásakor dél felé költöztek, ám hosszas harcok után kénytelenek voltak meghódolni a hódítók előtt. Attila halála után elfoglalták Daciát, és Bizánccal szövetkeztek. Miután az osztrogótok elvonultak, Pannóniára is kiterjesztették uralmukat. A 6. század közepén vereséget szenvedtek a longobárd-avar szövetségtől. A nép egy része a longobárdokkal Itáliába vonult, míg másik részük az avar uralom alatt élt tovább.

Avarok
Az Avar Birodalom megalakítását 568-tól számíthatjuk, amikor a Kárpát-medence kizárólagos uraiként ide helyezték központjukat, ahol gepida, szarmata, szláv és bolgártörök népcsoportok felett uralkodtak. 670 után véget értek az avarok Bizánc elleni háborúi, miután a Balkánon új államot teremtő, onoguroknak is nevezett bolgártörökök Aszparuh kán vezetésével beékelődtek a két birodalom közé. Ugyanekkor új etnikum jelent meg a Kárpát-medencében is, amely szintén onogurokként szerepel a forrásokban (uniguri, ungri). Szembekerültek a terjeszkedő frankokkal, és bár kezdetben ellenálltak a hódításnak, a belső problémák miatt belső polgárháború tört ki. A melegedő éghajlat a Kárpát-medencében hosszan tartó aszályt okozott, ami pedig éhínséget eredményezett. Ez megkönnyítette a frankok támadását, akik 796-ban és 803-ban végső csapást mértek az avarokra. Az avarokhoz köthető a titokzatos nagyszentmiklósi kincslelet is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár