2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kincsek a leendő vésztározókban

2005. szeptember 22. 19:10

Az ország eddigi legnagyobb ásatása kezdődik meg a közeli hetekben Szolnok megyében, Tiszaroff és Rákóczifalva környékén: az árvízvédelmet szolgáló Vásárhelyi-tervben szereplő vésztározók leendő helyszínét kutatják majd át a régészek - adta hírül a Népszabadság tudósítása.

Rövid idő, alig egy év alatt több mint háromszázezer négyzetméternyi területet kell feltárniuk. Horváth László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetője tegnap elmondta: egyedül nem képesek a feladat ellátására, hiszen a megyében hat régész dolgozik, a munkatervek szerint azonban egyes napokon egyszerre huszonnégy helyszínen kellene jelen lenniük a szakembereknek. Ezért együttműködési megállapodást kötöttek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetével és a Nemzeti Múzeummal, hogy az ő hallgatóikkal, illetve régészeikkel közösen alakítsanak munkacsoportokat.

Kiderült: a munkaterület egy része mély fekvésű, így feltételezhető, hogy korábban mocsaras, lápos vidék volt, ahol kisebb a valószínűsége emberi élet nyomainak. A magasabban fekvő területek azonban ideálisak lehettek egy-egy közösség letelepedéséhez, hiszen a folyó közelsége biztosította a megfelelő körülményeket a mezőgazdasághoz, állattartáshoz. Az előzetes felmérések alapján gazdag leletanyagot rejthet ez a terület, s az őskortól egészen az újkorig számítanak építészeti emlékekre, használati tárgyakra.

A munkákat már hamarabb el kellett volna kezdeni, ám a beruházás olyan nagy értékű, hogy annak szinte minden részletére közbeszerzési eljárást kell kiírni - ez pedig lassítja az előkészületeket. Horváth László elmondta: számításaik szerint a régészeti munka költsége elérheti a kétmilliárd forintot. A megyei múzeumi igazgatóság régészei idén nyáron sem pihentek: a 4-es számú főút bővítésének fegyverneki és szolnoki szakaszán is leletmentést végeztek. Értékes kincsekre bukkantak a Jászberényt elkerülő út építésekor is, ahol egy avar kori temetőt sikerült feltárniuk. A 4-es számú főút korszerűsítése jövőre is folytatódik, így a vésztározók területének feltárása mellett a műút melletti szakaszokra is figyelniük kell majd a régészeknek.

Az idén tavasszal kezdődött el a tiszai árhullámok szintjét csökkenteni képes tiszaroffi és bivalytói árapasztó vésztározó építésének előkészítése. Tiszaroff és Tiszabő között tíz kilométeres szakaszon megerősítették és magasították a gátat, majd hozzákezdtek egy tizenhárom kilométer hosszú új körgát építéséhez, amelyen kerékpárút is végigfut majd. A huszonhárom négyzetkilométeres, Tiszaroff, Tiszagyenda és Tiszabura közigazgatási határán lévő tározó mintegy százmillió köbméter víz befogadására lesz alkalmas. A Szolnoktól húsz kilométerre lévő, úgynevezett rákóczifalvi-bivalytói töltésvonal áthelyezése a Tisza-völgy egyik legjelentősebb, csaknem négymilliárd forintba kerülő beruházása lesz. Ennek keretében a közeljövőben hat kilométeres új töltésszakaszt építenek ki, és ötszáz hektárral növelik az úgynevezett mentetlen terület nagyságát, ami áradás esetén legalább negyven centiméterrel csökkenti az árhullám szintjét.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár