2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolumbusz Kristóf portugál kettős ügynök lehetett

2006. november 3. 11:45

Titokban maradt igazi kiléte

A portugál történetírás szerint Salvador Fernandez Zarco az atlanti-óceáni Madeira közelében fekvő Porto Santo sziget felfedezéséről ismertté vált Joao Gonsalves Zarco zsidó-portugál származású tengerész lánya, Isabel Gonsalves Zarco gyermekeként látta meg a napvilágot. Isabel a gyereket Beja hercegétől, Fernandótól foganta meg, erre utal, hogy az asszony 1448-ban a herceg cubai kastélyában szülte meg a kis Salvadort. Amikor a fiú hat éves lett, anyjával Porto Santóba utazott.

Nem érdektelen a felfedező házassága sem: Kolumbusz Kristóf 1479-ben vette el Filipa Perestrello e Monizt, Madeira kormányzójának lányát, ebből a házasságából született első fia, Diego. Portugál történészek szerint erre soha nem kerülhetett volna sor, ha Kolumbusz nem nemesi származású.

Da Silva és Barreto úgy véli, hogy Kolumbusz soha sem fedte fel igazi kilétét, mivel Beja hercege II. János király halálos ellensége volt, akit a király meg is gyilkoltatott. Ez a tény magyarázatot ad arra is, miért sietett Kolumbusz Spanyolországba, és miért utasította vissza II. János bántatlanságot ígérő írásos meghívását, hogy térjen vissza.

A történészek arra is felhívják a figyelmet, hogy Kolumbusz első útja után először Lisszabonban kötött ki, és a levelet felhasználva kihallgatást kért a "királyától". Egy teljes hetet töltött a portugál királyi udvarban, mielőtt visszahajózott Spanyolországba, hogy beszámoljon felfedezéseiről a spanyol uralkodónak, aki anyagi támogatást biztosított utazásához. Joaquin Verissimo portugál történész szerint ez arra utalhat, hogy Kolumbusz titokban mindkét uralkodót szolgálhatta.

Duarte de Braganza, Fernando herceg közvetlen leszármazottja a most folyó vizsgálatok során abban a reményben adott vérmintát adott a spanyol és portugál kormánynak, hogy a DNS vizsgálat eredménye kapcsolatba hozható Kolumbusszal vagy leszármazottaival.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár