2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Azonosították Kolumbusz csontjait

2006. május 31. 12:15

Spanyol kutatók nemrég bejelentették, hogy Kolumbusz Kristóf sevillai maradványainak vizsgálatával lezárhatják a híres felfedező végső nyughelyéről évszázadok óta folytatott vitát. A Múlt-kor összeállítása a legújabb vizsgálati eredmények mellett azt is bemutatja, milyen örökséget hagyott ránk az 500 éve elhunyt felfedező.

A DNS a nyughely kulcsa

`Az 500 éves maradványokból vett DNS-minták cáfolják azt a mítoszt, miszerint a felfedező maradványai Dominikán nyugszanak` - mondta el a vizsgálatot 2002-ben is kezdeményező Marcial Castro spanyol történész és tanár Kolumbusz halálának 500. évfordulója kapcsán Valladolidban.

A Jose Antonio Lorente spanyol genetikus vezette törvényszéki orvosszakértők a sevillai katedrálisba temetett maradványokból nyert DNS-t Kolumbusz bátyja, Diego nem messze található sírjából nyert anyaggal hasonlították össze. A procedúra utolsó lépése azonban felháborította a dominikai Kolumbusz-sír őrét, s végül a felfedező csontjait őrző intézmény vezetője, Juan Bautista Mieses elutasította a kutatók sikerét. Szerinte "bármit találjanak Spanyolországban, Kolumbusz náluk van eltemetve". "A maradványok ugyanis sosem hagyták el Dominikát" - nyilatkozta Bautista.

Castro és munkatársai évek óta próbálták megnyittatni a dominikai síremléket, hogy az ott található maradványokat is összehasonlítsák Diego DNS-ével. Idézze fel velünk a vizsgálat lépéseit!

DNS vizsgálattal keresik Kolumbusz szülőföldjét
A tudósok DNS-minták segítségével kívánták eldönteni az Itália és Hispánia között régóta zajló vitát arról, hogy mely ország vallhatja magáénak az amerikai földrészt felfedező nagy hajóst.Kolumbusz békében nyugodhat Dominikán
A felfedező csontjainak 100 éve tartó rejtélyes története újabb kanyarokhoz érkezett. A dominikai kormányzat ugyanis váratlanul visszavonta engedélyét, hogy 2005. február 15-én felnyissák Kolumbusz sírját.


Felnyitják Kolumbusz sírját
A felfedező vélt maradványait DNS-teszttel vizsgálják, hogy megoldják a száz éves rejtélyt.


Kolumbusz mégsem Sevillában nyugszik
Úgy tűnik, véget ért egy több évszázada tartó vita: spanyol tudósok bebizonyították, hogy nem Kolumbusz Kristóf csontjai pihennek a sevillai Santa Maria székesegyházban. A spanyol katedrálisban lévő csontok valószínűleg a felfedező fiának, Diegónak a maradványai - olvasható a Guardianben.

Vita Kolumbusz valódi nyughelyéről
Hosszú ideje tart a vita arról, hol nyugszanak valójában Kolumbusz Kristóf hamvai: Spanyolországban vagy Dominikán? Spanyol és olasz kutatók DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni az igazságot.


Kiderülhet Kolumbusz származása
Jóllehet San Domingo és Sevilla is azt állítja, hogy a városban találhatók Kolumbusz Kristóf földi maradványai, spanyol kutatók mégis kísérletet tesznek arra, hogy DNS-vizsgálat segítségével eldöntsék azt a mai napig eldöntetlen kérdést: vajon honnan származik a nagy felfedező?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár