2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

85 éve zajlott le a második királypuccs

2006. október 20. 10:15

A tragikomikus csata vesztese

Károly 1921 őszén még egyszer kísérletet tett a trón visszaszerzésére, akkor azonban már nem bízott Horthy lojalitásában. 1921. október 20-án felesége társaságában repülőgéppel érkezett a Sopron közeli Dénesfára. Másnap a katonaság felesküdött rá, ő pedig Rakovszky István személyében miniszterelnököt nevezett ki. Ugyanezen a napon Bethlen István miniszterelnök Pécsett mondott beszédében leszögezte, hogy a kormányzat az 1920. I. törvénycikk alapján áll, de elismerte, hogy `vis maior` (például forradalom) esetén a király legitim joga nem szűnik meg, a királyi jog gyakorlásának feltételeit csak tárgyalás útján lehet rendezni.

Amivel Károly távozott

Károly 22-én vonattal indult Budapestre, az alig négyórás utat azonban két nap alatt tette meg: szerelvénye szinte minden állomáson megállt, ahol a katonai helyőrségek és a polgári vezetők hűségesküt tettek neki. Károly és csapatai akadálytalanul jutottak el Budaörsig, ahol hadállásokat foglaltak el. Természetesen most sem maradt el az antant tiltakozása, az utódállamok casus bellinek (háborús oknak) minősítették a volt uralkodó jelenlétét. Károly az országon belül sem számíthatott sok támogatóra: a hadsereg, a polgárság java része Horthyt támogatta, s nem állt mellé a legitimista, de szabad királyválasztó kisgazdapárt, valamint a stabilizációval elégedett nagytőke sem.

Útban Madeira felé

Október 23-án a tragikomikus budaörsi "csatában" a Gömbös Gyula által vezetett reguláris hadsereg és az egyetemista önkéntesek szétszórták a királypárti egységeket. A katonák többnyire egymás feje fölé céloztak, így a "csatának" alig 16 áldozata volt. Az exkirályt másnap - ugyan királynak kijáró külsőségek közepette, de mégis csak fogolyként - Tihanyba vitték, ahol megpróbálták rávenni, hogy mondjon le a trónról. Mivel Károly erre nem volt hajlandó, november 1-jén átadták az antant megbízottainak, akik családjával együtt a távoli Madeira szigetére szállították. Károly itt töltötte az életéből még hátralévő rövid időt, 1922. április 1-jén vitte el a spanyolnátha.

A második királypuccs után a Nemzetgyűlés 1921. november 6-án az 1921. XLVII. törvénycikkben kimondta a Habsburg-ház trónfosztását, bár a királyság intézményét továbbra is fenntartotta. Az utolsó Habsburg császárt és magyar királyt 2004. október 3-án boldoggá avatták Rómában.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár