2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagy Imre unokája plakátokkal emlékezik

2006. október 19. 16:00

Egyéni, aktuális vélemények elemzésének nevezte a plakátokat, és hatásos, élő, érzékeny üzenetekre lelt bennük Jánosi Katalin festőművész a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából a budapesti Lengyel Intézetben kedden megnyílt plakátkiállításon.

A Magyar Plakáttársaság és a Lengyel Intézet szervezésében negyven magyar és lengyel művész plakátjait láthatják az érdeklődők. Ezen kívül két eredeti 56-könyvnyomatot is kiállítottak az intézetben, köztük Franciszek Starowiejski Síró galambját, amely a magyar forradalom melletti rokonszenv-tüntetésre készült Lengyelországban.

A kiállítás oldala

Nagy Imre unokája elmondta: kedves és szép kötelessége megemlékezni a lengyel-magyar barátságról, amely nemcsak az 56-os eseményekben, hanem szellemi téren is jelen volt és van, és évszázadok óta mindennél erősebben köti össze a két nemzetet. Elmondta: az alkotások nem követelnek, nem pártoskodnak, nem uszítanak, pedig műfajuknál fogva utcai felkiáltójelek.

A rangos szakmai találkozón, ahol nagy öregek és fiatalok szerepelnek együtt, egyéni, aktuális vélemények elevenednek meg 1956-ról. Van, aki hagyományos szimbólumokat használ, más csak vonaljeleket, így bontakozik ki a forradalom ezer arca. Köszönetet mondott mindenkinek, akik ápolják ezt az értékes hagyományt. Jánosi Katalin kitért arra is, hogy személyes emlékei elevenednek meg az alkotások segítségével: számára 56 gyógyulatlan seb, amely év közben beheged, de aztán októberben újra felszakad.

A kiállítás, amelyen többek között Roman Kalarus, Waldemar Wierzy, Krzysztof Ducki, Keresztes Dóra, Orosz István, Pinczehelyi Sándor és Schmal Károly alkotásai láthatók, november 3-ig várja az érdeklődőket.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár