2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítással emlékeznek az első magyar gyógyszerésznő halálára

2006. szeptember 28. 14:00

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága - Isaszegi Falumúzeum és a Múzeumbaráti Kör az első magyar gyógyszerésznő, Thinagl Szerafin halálának 50. évfordulójára rendezett emlékkiállítást.

Thinagl Szerafin Nagyszombaton született 1880-ban, apja királyi közjegyző volt, aki kiváló neveltetést biztosított számára. Minthogy azonban 18 éves korára a család anyagi csődbe került, maga kívánta további sorsát kézbe venni és belevágott az akkor már (1895-től) a nők számára is lehetővé vált egyetemi tanulmányokba. Diplomáját 1903-ban kapta meg.

"Thinagl Szerafin gyógyszerészi oklevelet kapott. Kolozsvárról érkezett tudósitás szerint Thinagl Szerafin k. a., a ki a hölgyek sorából legelsőnek lépett a gyógyszerészi pályára, az ottani tudományegyetemen f. hó 18-án sikeresen letette a zárószigorlatot, s elnyerte a gyógyszerészi oklevelet. Üdvözöljük ez alkalomból a kisasszonyt okleveles kartársainak soraiban s egyuttal konstatáljuk, hogy ismeretes szorgalmával s kitüntetéssel kiállott vizsgáival fényesen beigazolta azt, hogy a gyengébb nem épugy hivatott a magasabb studiumokra, mint az erősebb, s ha az akaraterőhöz a pálya szeretete is csatlakozik, az eredmény nem lehet kétséges. Bemutatjuk t. olvasóinknak uj okleveles kollegánk jól sikerült arczképét s azt kivánjuk neki, hogy minél előbb mint gyógyszertártulajdonost üdvözölhessük.".
(Részlet a Gyógyszerészi Hetilap cikkéből, 1903. 25. szám)
A következő évben férjhez ment és férjével, az ugyancsak gyógyszerész Pesthy Miklóssal gyógyszertárat nyitottak Déván, majd 1915-től Isaszegen. A patika 1950-ig, az államosításokig volt a tulajdonukban. Házasságukból egy fiú (dr. Pesthy István, karikatúrái révén is jól ismert budapesti fogorvos) és egy leány (P. Zsuzsanna) született.

Ideiglenes sírja a Vörösmarty téren

Thinagl Szerafin utolsó hat évét az államosítást követően fiánál Budapesten töltötte és annak Váci utcai lakásában hunyt el 1956. november 2-án. A forradalom leverését követő káoszban először a Vörösmarty téren temették el és csak 1957 márciusában került át sírhelye a Farkasréti temetőbe.

Helyszín: Falumúzeum, Isaszeg, Madách I. u. 15.
A kiállítás megtekinthető 2006. december 31-ig

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár