2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre ferdébb a csinghsziani pagoda

2006. szeptember 8. 11:45

Veszélyesen megdőlt és versenyre kelt a Pisai ferde toronnyal a világ legmagasabb kínai pagodája - jelentette a China Daily című kínai napilap.

A 950 évvel ezelőtt egyetlen szög felhasználása nélkül épült buddhista fatemplom az utóbbi évszázadokban túlélt vihart, villámcsapást, háborút és földrengést, ma azonban mégis nagy veszély fenyegeti, elkezdett ugyanis dőlni. A pagoda belsejét Buddha képei és szobrai díszítik, s ezeket alapvetőnek tekintik a buddhizmus, valamint a Liao-dinasztia (916-1125) idején használatos vésési technikák tanulmányozásához.

A Kína Sanhszi tartományában, Csinghszianban található nyolcszögletű épület megmentésére a tudósok három alternatívát is kidolgoztak: szétszerelik és a korabeli technológia szerint újra felépítik egy biztonságosabb helyen, megemelnek három emeletet, hogy ezzel stabilizálják a legrosszabb állapotban lévő alsó kettőt, vagy acélszerkezettel megerősítik a megsérült szerkezeti elemeket.

"A legjobb választás mindhárom elgondolás ötvözése lehet, ám hamar kell cselekednünk" - mondta Cso Kan-cse, építési miniszterhelyettes, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa. Amíg a szakértők dűlőre jutnak, a gyönyörű templom tovább dől, hiába védik a tűztől a nap 24 órájában a tűzoltók.

Kínában jelenleg országos kampányt folytatnak a nemzeti kincsek megőrzése érdekében, Szun Csia-cseng kulturális miniszter például nemrég nyilvánosan bocsánatot kért azért, hogy eddig nem tett meg mindent a történelmi emlékek védelméért.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár