2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új-Zéland invázióját tervezte az amerikai hadvezetés

2006. július 25. 13:15

Egy évszázaddal ezelőtt az Egyesült Államok elfoglalta volna a szigetállamot, ha az akkor angolokkal szövetséges Japánnal folytatott nagyhatalmi versengés háborúhoz vezetett volna - áll korábban publikált, ám széles körben csak most megismert amerikai hírszerzési dokumentumokban.

Minden hadviselő féllel számoltak

Az 1972-ben titkosítás alól feloldott dokumentumról 2002-ben Peter Corbett hadtörténész írt egy rövid szakcikket, ám az csak a szűk szakmai nyilvánossághoz jutott el. A `Tengerészeti haditerv az új-zélandi Auckland megtámadására` címet viselő dokumentum részletes információkat tartalmaz a sziget vízkészleteiről, közlekedési hálózatáról és éghajlatáról. A beszámoló hírszerzési jelentéseket is felvonultat Új-Zélandról: három, stratégiailag fontos pontot, North Headet, Fort Takapunát és a Victoria-hegyet különösen részletesen ismertetve. A jelentés szerint az invázióra a legmegfelelőbb hely a Manukau-öböl lett volna. A terv szerint nehéztüzérséget telepítettek volna a Rangitoto szigetre, hogy onnan tűz alatt tarthassák a partot, fedezve a csapatokat.

A USS Connecticut és az amerikai flotta felvonulása, 1907

Corbett szerint az Egyesült Államok akkor készíttette el a jelentést, amikor az antant szövetségének megkötésével Nagy-Britannia és Japán közvetlen fenyegetést jelentett az Egyesült Államok csendes-óceáni jelenlétére. Mivel Nagy-Britannia Japán oldalán lépett volna harcba, Ausztrália és Új-Zéland kikötői komoly stratégiai fontossággal bírtak Amerika számára.

A hírszerzési adatok begyűjtésére valószínűleg az amerikai flotta 1908 augusztusi aucklandi látogatásán kerülhetett sor. Az amerikai hajók ekkor bejárták Aukckland, Sydney, Melbourne, Manila és Jokohama kikötőit. Nem titkolt céljuk azonban a felvonulással egy Japán számára figyelmeztetésül tartott erődemonstráció volt - mondta el Corbett.

David Veart történész szerint a dokumentum a "sárga veszedelem" elleni felkészülés korában keletkezett, amikor az Egyesült Államok lakossága komoly félelmet táplált a felemelkedő Japánnal szemben. Az amerikai hadvezetés azonban nem csak a szigetországgal, hanem minden létező hadviselő féllel szemben megpróbálta modellezni egy esetleges háború esélyeit - tett hozzá Veart.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár