2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legendás bandita és pisztolyhős: 125 éve halt meg Billy a kölyök

2006. július 19. 15:00

Billy a kölyök és Pat Garrett

Amikor értesült arról, hogy új kormányzót neveztek ki, a bujkálásban megfáradt Billy levélben ajánlotta fel (a dokumentum ma is megtekinthető Új-Mexikóban), hogy kegyelem esetén hajlandó megadni magát, s Dolanék perében tanúskodni. A kormányzó elfogadta az ajánlatot, Billy azonban nem számolt azzal, hogy Dolan támogatóinak keze a bíróságig ér. A korrupt ügyésznek sikerült elérnie, hogy felmentsék Dolanékat, sőt végül Billyt fogták perbe Brady sheriff megölése miatt.

1880. december 26. Billy a kép jobb szélén, míg a bal szélen Pat Garrett

Az amnesztia füstbe ment, Billynek ismét szöknie kellett
, s visszatért ahhoz a szakmához, amihez mégis csak a legjobban értett: a tolvajláshoz. A következő két évben az új-mexikói Fort Summer környékén saját bandát hozott össze. Egy kocsmai verekedésben ismét embert ölt, de a bajt egy olyan gyilkosság hozta a fejére, amelyet nem is ő követett el. Egy alkalommal körülzárta az elfogására kiküldött járőrcsapat, s a tűzharcban a katonák véletlenül lelőtték saját őrvezetőjüket. A szenzációhajhász sajtó Billy nyakába varrta a gyilkosságot, aki elvesztette az emberek rokonszenvét, és a reményt arra, hogy valaha is kegyelmet kapjon.

A Kölyök nyomába ezúttal egykori társa, a rettenthetetlen bölényvadász, az időközben seriffé választott Pat Garrett eredt. A Billy szokásait és búvóhelyeit jól ismerő Garret 1880. december 23-án kapta el Billyt. A tárgyalásra Mesillában került sor, s a várható ítélet született: Billynek lógnia kellett. Az immár élő legendává vált Kölyköt Lincolnban kellett volna felakasztani, de ismét túljárt a törvény szolgáinak eszén. Az igen szigorú őrizet alatt tartott bandita 1881. április 28-án végrehajtotta élete legpazarabb (és egyben utolsó) szökését. Egy becsempészett pisztollyal lelőtte Garrett két helyettesét, majd nyugodtan kilovagolt a városból és köddé vált.

Pat Garrett nem adta fel, s kitartása meghozta eredményét. 1881. július 14-én éjfél előtt elbújt a házban, ahol Billy rejtőzött, s amikor az a konyhába ment, szíven lőtte. (A lovagiatlan tettet leplezendő Garrett később Billy legendáját megalapozó, szenzációhajhász könyvében szabályszerű párbajt vízionált.) A mindössze huszonegy évet élt, s huszonegy emberrel végző Billyt következő nap temették el Fort Summerben, régi bajtársai, Tom OÍFollis éjszakán, csak álnéven, tisztes emberként élt tovább - ha ezt előélete ismeretében nehéz is elhinni.

Bár életében csak egy hiteles kép készült róla, életéről és haláláról több mint negyven filmfeldolgozás született: a leghíresebb az 1973-ban Sam Peckinpah rendezte Billy a kölyök és Pat Garrett, amelynek főszerepeit Kris Kristofferson és James Coburn játszotta.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár