2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meglett a reimsi Szent Johanna-szobor kardja

2006. június 30. 10:15

Meglett a reimsi Jeanne d'Arc-lovasszobor kardja, amelyet tíz nappal ezelőtt loptak ki - négy év alatt már harmadszor - az Orléans-i Szűz kezéből.

Egy pszichiáter vitte be a Párizstól 140 kilométerre keletre lévő város polgármesteri hivatalába a kardot, azzal, hogy azt három fiatal páciense lopta el, tőlük szerezte vissza. Nevüket azonban az orvosi titoktartásra hivatkozva nem volt hajlandó közölni.

Nemzeti szent kard nélkül

Franciaország 
nemzeti hősének és szentjének az ország számos településén van emlékműve, de valamilyen rejtélyes okból az elmúlt években ismeretlen tettesek mindig a reimsi katedrális közelében álló lovasszobrot rongálják, és minden alkalommal akkor, amikor ebben a városban is az évente megrendezett Orléans-i Szűz ünnepségre készülnek.

A legutóbbi, tíz nappal ezelőtti kardlopás után az egyik városi elöljáró, Mario Rossi elmondta: Reimsnek már 20 ezer eurójába (lözel 5,4 millió forintjába) került a szobor rongálása, s úgy vélekedett, hogy egy zavart elméjű egyén állhat a dolog mögött. Mint most kiderült, nem is sokat tévedett.

Jeanne d'Arc, az egyszerű parasztlány a hagyományok szerint a százéves háború idején, 1429 májusában, 17 évesen állt a francia hadsereg élére, amely aztán az ő vezetésével felszabadította a várost az angol megszállás alól. 1431. márciusában eretnekség vádjával máglyára vetették a normandiai Rouen piacterén. 1456-ban posztumusz rehabilitálták, majd 1909-ben boldoggá, 1920-ban pedig szentté avatták.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár