2020. tavasz: Halálos tudomány

Megtalálták Dobó maradványait

2006. június 9. 15:00

Lehetséges, hogy a szlovákiai Dobóruszkán megtalálták az egri várkapitány, Dobó István földi maradványait - jelentette a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

A sírkamra. (Szabó Bernadett fotója az Új Szóban)

A falut a 14. század elején említik először, de egyes források szerint már a 13. században is létezett - írja a Wikipedia. Első név szerint ismert birtokosa Pánk Jakab volt. A 15. századtól a 17. század elejéig a Dobó család birtoka, amely ruszkai előnevét is a községéről vette. Temploma 1500 körül épült. A Dobó nemzetség kihalása után a község egy ideig a kincstár kezelésében volt, majd a 17. század első felében a Perényi, a Daróczy és a Lorántffy család birtoka. A 18. század elején részben az Aspremont nemzetségé, részben pedig a kincstáré volt. A század végétől a Buttler családé volt, akik kastélyt is építettek ide, amely mára azonban már elpusztult. 1910-ben 616, túlnyomórészt magyar lakosa volt. 1920-ig Ung vármegye Nagykaposi járásához tartozott.
Noha a magyar történelem jeles alakjának szülőhelye ismeretlen, az idők során sokszor felmerült már, hogy a legendás törökverő talán az Ung-vidék - ma Szlovákiához tartozó - falujában, Dobóruszkán (Ruská) született, valamikor az 1500-as évek környékén.

Ezt a vélelmet erősíti, hogy a falu római katolikus templomának oltára melletti falban egy márványtáblára vésve, mint a lap idézi, ez áll: "Itt fedi sírja Dobó Istvánt, ki az egri falaktól visszaveré hajdan sok ezernyi hadát a töröknek, s ellenségei felett ülvén kitűnő diadalmat, véle Magyarhon végveszedelmét messze elűzte". Az Új Szó cikkében beszámol arról, hogy a napokban felbontották a templom padlóját, a sírkamrában pedig két fémkoporsót és egy faládában emberi csontokat találtak. A leleteket "szakemberek vizsgálják".

"Fodor László régész tájékoztatása szerint Dobó István földi maradványai biztosan nincsenek az Egri Vármúzeumban levő síremlék szarkofágjában. Bár a múltban többször szerették volna megszerezni a csontokat, azokról mindössze annyit tudtak kideríteni, hogy valahol a dobóruszkai templomban találhatók" - írta a lap.

"Hogy a fémkoporsók mit rejtenek, azt egyelőre senki sem tudja megmondani" - írta az Új Szó, amelynek Lakatos László, a feltárást vezető helyi vállalkozó elmondta: reméli, hogy a most előkerült csontokból meg lehet majd állapítani, kinek a végső nyughelyét sikerült feltárni.

(Múlt-kor/MTI)

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!