2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Rejtélyes kőtömböt találtak Mexikóban

2006. május 12. 12:00

Egy nemrégen felszínre hozott hatalmas kőtömb és a körülötte talált vízvezeték-hálózat megdöntheti a közép-amerikai történelem egyik legfontosabb tételét, miszerint az `anyakultúraként` emlegett olmék civilizáció abszolút domináns volt a térségben.

Tamtoc régészeti lelőhelye Mexikó fővárosától 885 km-re észak-keletre, San Luis Potosi államban található. Öt évig tartó régészeti ásatásokat követően itt hozták felszínre azt a hatalmas monolitot, amelynek motívumai alapján a kutatók leginkább az olmék kutúra jegyeit azonosítják.

Az olmékok a mezoamerikai nagy civilizációk, a maják, a toltékok és az aztékok elődjének tekinthetők. Mexikó keleti részét és részben Közép-Amerikát tartották ellenőrzésük alatt i.e. 1300 és 400 között. Kultúrájuk legismertebb emléke az a körülbelül két tucat hatalmas faragott fej, melyek közvetlenül San Andres mellett, La Ventaban találhatók. Közép-Amerika civilizációi közül az olmékok használtak elsőként írásrendszert és 260-napos kalendáriumot. Az Újvilág első írástudói 

Három emberi alak, egyelőre megfejtetlen írásjelek és egyéb szimbólumok díszítik a majdnem 8 méter hosszú, 4 méter magas és 40 centiméter vastag óriási domborművet. Az. i.e. első évezredből ránk maradt jelképeket és a lelet eredetét egy történészekből, néprajztudósokból, írásszakértőkből és régészekből álló kutatócsoport igyekszik értelmezni. A tudományos szakvélemény pontos végeredményétől függetlenül annyit már most kijelentettek, hogy a terület lakói biztosan egy magasan fejlett civilizáció tagjai voltak. Erről árulkodik nem csupán a megtalált kőtömb, de a környéken feltárt vízellátó rendszer és csatornahálózat is.

olmék vagy azték eredetileg?

A régészeti munkálatok vezetője, Guillermo Ahuja szerint a leletek eredetmeghatározásakor többféle értelmezés jön szóba. Egyes motívumok alapján elképzelhető, hogy valóban olmék eredetűek, s ez bizonyítná, hogy az olmékok nem csupán a Mexikói-öböl dél-nyugati partvidékén, Velazruc és Tabasco térségében, valamint a szárazföld belsejének déli területein éltek, hanem sokkal északabbra is eljutottak. Vagyis a régióban betöltött szerepük jóval nagyobb lehetett az eddig feltételezettnél. De az is lehetséges, hogy az olmékokkal egyidőben, tőlük északabbra élt egy hasonló fejlettségű közép-amerikai civilizáció. Az eddigi kutatások értelmében Ahuja egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy az azték indiánok kulturális kisugárzásáról van szó.

Ha ez utóbbi elmélet bizonyosodik be, vagyis a tamtoci monolit azték eredetű, akkor további kérdések merülnek fel a közép-amerikai migráció irányával kapcsolatban. A velacruzi partszakaszon ugyanis korábban már találtak néhány bizonyítottan azték maradványt, s így a két tény együttesen ellentmond annak, hogy a terület a tenger felől népesült be. Az azték kultúra központja ugyanis a szárazföld belsejében volt, s innen terjedt a tengerpart irányába, nem pedig fordítva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár