2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Divatba jött a köztársaság Spanyolországban

2006. április 14. 11:30

Spanyolok százezrei törtek ki örömujjongásban 1931. április 14-én, amikor értesültek a király meneküléséről. Madridban ekkor kiáltották ki a Köztársaságot és országszerte ekkor tűzték ki a vörös-sárga-ibolyaszínű zászlót. Ez a nap ma a megújuló köztársasági mozgalmat szimbolizálja a monarchista országban.

1931-ben a sötétség leple alatt hagyta el palotáját XIII. Alfonz spanyol király, majd néhány hívének kíséretében autón tette meg Madridból az utat Cartagenába. A dél-spanyolországi város kikötőjében azután a hajnali szürkületben hadihajóra szállt és elhagyta az országot. A 75 évvel ezelőtti április 14-e a spanyol történelem legizgalmasabb napjainak egyike volt, a Második Köztársaság pedig még ma is vitatott téma, amelyről ily hosszú idő után is megoszlanak még a vélemények. A Köztársaság népünnepéllyel kezdődött 1931-ben és a későbbi diktátor, Francisco Franco győzelmével végződött 1939-ben, a polgárháborúban.

Rivera és Alfonz 1923-ban

"A mai Spanyolország elismeréssel tekint a Köztársaságra"
- jelentette ki José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök. magára vonva ezzel a katolikus egyház bírálatát.

XIII. Alfonz bukását tulajdonképpen egy jelentéktelennek tűnő esemény idézte elő. Önkormányzati választásokat tartottak és a szavazatok megszámlálásakor kiderült, a republikánus pártok meglepően egyértelmű győzelmet arattak a városokban. A spanyolok a király és a monarchia ellen adták le szavazatukat, annak ellenére, hogy a születésének napján királlyá nyilvánított Alfonznak a XX. század elején még jók voltak a kilátásai. Minden esélyét eljátszotta azonban azzal, hogy együttműködött Miguel Primo de Rivera katonai diktatúrájával (1923-1930). Végül azonban a katonaság is elfordult tőle. Remélte, hogy rövidesen visszatérhet hazájába, de azt már nem látta többé viszont. 1941-ben hunyt el Rómában.

Paul Preston brit történész szerint a "republikánus szellem" sohasem halt ki teljesen Spanyolországban, s a diktatúra idején életre kelt a munkások és a diákok ellenállásában. Az El Mundo című spanyol lap szerint "Spanyolországban megint divatba jön a Köztársaság". Senki nem vonja kétségbe János Károly érdemeit a demokrácia helyreállításában, de közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a spanyol fiatalok között egyre több a Köztársaság híve és tüntetéseken újból láthatók a köztársasági lobogók.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár