2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberbőrbe kötött könyvet találtak Angliában

2006. április 12. 11:00

Emlékiratok jó bőrben

A szokatlan következménnyel járó kivégzések kapcsán az elsőt 1818-ból regisztrálták. Ekkor akasztották fel Norwich-ban James Johnsont, akire bizonyos Samuel Johnson szótára emlékeztet ebben a kísérteties formában. Az egyik legfurcsább történet azonban egy emlékirathoz kötődik. A mű címe: Az útonálló: James Allen alias George Walton életének leírása... egy útonálló vallomásai a szerző saját bőrébe kötve. A könyv eredeti tulajdonosa az a John A. Fenno volt, akit Walton egyszer megpróbált kirabolni, de ő bátran ellenállt a fegyveres támadónak, majd közreműködött annak hatósági kézrejuttatásában. A memoár egyik példányát Walton kívánságára kötötték saját bőrébe és juttatták el egykor kiszemelt áldozatához.

Egy buzgó muszlim hívő esete sem kevésbé szokatlan, aki végrendeletben írta elő, hogy a Korán egy darabját az ő bőrébe csomagolják utódai.

A téma talán legkényesebb pontja azonban kétségkívül a nácikhoz, és a holokauszt rémtetteihez kötődik. A haláltáborok áldozatainak fizikai felhasználásáról szóló híresztelések egy részét ma már nem fogadja el a történettudomány. Igaz azonban, hogy az amerikai kormány washingtoni levéltárában Ken Kipperman, zsidó szülők leszármazottja, a téma ismert kutatója, rátalált 8 bőrdarabra - köztük egy tetoválással díszítettre - amelyeket annak idején háborús bűnök igazolására használtak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár