2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberbőrbe kötött könyvet találtak Angliában

2006. április 12. 11:00

Emberbőrbe kötött könyvet találtak brit rendőrök Leeds központjában az utcán - közölte a hét végén a Scotland Yard szóvivője.

Barátom, a könyv borítója

A hátborzongató tárgy a hatóságok feltételezése szerint egy betörés során kerülhetett a tolvaj birtokába, és mivel a zsákmány `leltározásakor` nem találták értékesnek, egyszerűen eldobták. A mintegy 300 éves könyv szövegének túlnyomó része francia nyelvű, fekete tintával írt kézirat. Mint a rendőrségi szóvivő emlékeztetett rá, a XVIII. és a XIX. században előfordult, hogy anatómiai tárgyú tanulmányokat, vagy gyilkossági ügyek feljegyzéseit emberbőrbe kötött könyvbe foglalták. Előbbinél nem számított ritkaságnak, ha a boncolt személy bőréből lett borító, míg utóbbinál ha a kivégzett bűnöséből.

A most megtalált könyv

A gyakorlat főként a francia forradalom idején vált "megszokottá", de a híresztelések szerint emberbőrből készült pergamenre már a középkor folyamán írtak. Nem bizonyított, de néhány történeti feljegyzésből arra lehet következtetni, hogy egy 13. századi bibliát és egy katolikus jogszabálygyűjteményt is íly módon fedtek be. A philadelphiai Fizikusok Kollégiumában négy ilyen kötetet tárolnak, egyiken még az egykori tulajdonos tetoválása is jól látszik. A Harvard Egyetem könyvtárában egy 17. század eleji, a spanyol jogról írott kötet utolsó oldalán a következő szavak olvashatók: "A könyv borítója minden, mely kedves barátomból, Jonas Wright-ból maradt, akit a Wavuma [feltehetően a mai Zimbabwe területén élő afrikai törzs tagjai] 1632. augusztus 4. napján élve megnyúzott".

A francia forradalomból az Emberi Jogok Nyilatkozatának egy másolata és az 1793-as liberális alkotmány több példánya szintén emberbőrbe zárva maradt ránk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár