2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Piramisra épült a húsvéti körmenet útvonala Mexikóban

2006. április 13. 10:02

Ezerötszáz éves, időszámításunk szerint 500-ból származó piramist rejtett egy közel kétszáz éve keresztény búcsújáróhelyként ismert hegyoldal Mexikó fővárosában.

Folyamatos szakralitás

Az Iztapalapa nevű mexikóvárosi negyed közelében talált gúla alapja 150 méter hosszú, magassága 18 méter. Az évszázadok során olyan sok föld rakódott rá, hogy egy kisebb hegy lett belőle, ezért is maradt ilyen sokáig rejtve.

Forrás: EPA
A mexikói Antropológiai Intézet szakértői szerint az építményt i.sz. 800-ig használták építői, a Teotihuacán-kultúra tagjai. A templom tehát körülbelül 300 évig szolgálta a Föld, a Szél és az Eső isteneit, mielőtt a civilizáció összeomlott. Az értékes leletet azonban nem fogják egészen feltárni, mert azon a dombon áll, ahol közel 200 éve Krisztus keresztre feszítését idéző szertartást tartanak minden húsvétkor, milliós tömeg részvételével. "A prehispán idők emléke és a Szent Hét szertartásai egyaránt részei a mai kultúránknak, meg kell hát találnunk a módját, hogy mindkét értéket megvédjük" - közölte Jesus Sanchez, a kutatási program vezetője az Associated Press-nek adott interjúban.

A helyi lakosság különleges megérzésének nevezhető, hogy 1833-ban éppen ott lakó elődeik szakrális helyszínét jelölte ki keresztény búcsújáróhelynek. A korabeli hívők ezzel fejezték ki hálájukat az isteni gondviselésért, amely megvédte őket a kolera járvány idején.

Forrás. EPA
Mexikóban számos hasonló "ráépítkezést" regisztráltak már. A 16.századi spanyol hódítók minden eszközzel igyekeztek kiszorítani a még élő vallásokat, így kis túlzással szinte biztosra vehető, hogy a katolikus templomok alatt valamelyik korai mexikói kultúra nyomai rejlenek. Sanchez szerint a mostani felfedezés kivételesen nem ennek a tudatosságnak a példája; a helyszínválasztás vagy a kitűnő földrajzi adottságnak köszönhető, vagy csupán az a praktikus tény, hogy a hely tökéletesen védett az áradásoktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár