2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori pénzérmék láthatók a nyíregyházi múzeum arany hétvégéjén

2005. december 16. 13:30

Arany hétvégét rendez szombaton és vasárnap a nyíregyházi Jósa András Múzeum: a közgyűjteményi intézmény aranykincseit mutatják be, köztük a 2002. áprilisában Újfehértón talált 260 darab középkori-koraújkori pénzérmét - közölte Kriston Vízi József művelődési menedzser csütörtökön az MTI-vel.

A mintegy 100 millió forint értékre becsült aranypénzeket korábban szántás közben találták, s azokat hiánytalanul beszolgáltatták a nyírségi múzeumnak.

A pénzek között három évszázad fizetőeszközei vannak, s ennek alapján azt feltételezik a muzeológusok, hogy egy gyűjtemény darabjai lehettek, vagy egy fejedelmi kincstárhoz, vagy egy gazdag polgár vagyonához tartoztak, de elképzelhető az is, hogy egy település adta adóba, vagy hadisarc gyanánt valahová. Az előkerült érmék között van öt darab úgynevezett tízes arany, amit ajándék célra verettek egykor, s ilyen érme korábban nem volt magyar múzeum birtokában. Ilyen mennyiségű aranyleletet egyébként az 1937-es kassai lelet óta nem találtak a Kárpát-medencében.

A tízes aranyak mellett négyes- és hetes aranyakat, továbbá II. Ferdinánd aranyforintjait, svéd és lengyel királyok aranydukátjait, valamint a cseh Rosenborg család magán-pénzérméit is tartalmazza a gyűjtemény. Az aranypénzeket nemcsak magyar, hanem osztrák, német, holland és olasz pénzverdékben készítették egykor, s összetételük szinte színarany, hiszen huszonhárom-huszonnégy karátosak.

Az újfehértói aranykincs mellett más régészeti feltárás során előkerült nemesfémeket is láthatnak a nyíregyházi múzeumot felkeresők.

Kriston Vízi József elmondta: az arany hétvégén, szombaton és vasárnap a múzeum 9 és 17 óra között várja a látogatókat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár