2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

DNS-t keresnek a Hasfelmetsző leveleiben

2005. november 30. 11:58

Egy ausztrál kutató azt állítja: meg tudja állapítani Hasfelmetsző Jack azonosságát egy általa feltalált módszerrel, nevezetesen ki tudja vonni a gyilkos DNS-ét azokból a levelekből, amelyeket neki tulajdonítanak.

A Hasfelmetsző egyik levele
Elképzelése szerint a DNS-mintát azután össze kellene hasonlítani a feltételezett sorozatgyilkos utódainak molekuláival. Utóbbiak között van híres orvos, több festő és a brit királyi család több tagja - írta az El País című spanyol napilap. A kutató szerint a levelek nagy része valószínűleg hamis, de reménykedik abban, hogy valódiak is vannak közöttük. Ezenkívül azt is tervezni, hogy Cell Track ID-nek nevezett módszerével az 1888-ban egy londoni külvárosi negyedben garázdálkodó sorozatgyilkos harmadik áldozatának hajából is tud DNS-t kivonni. A hajat egy brit magángyűjtő küldi el neki, a leveleket pedig, amelyeket az Egyesült Királyság archívumaiban őrzik, szintén rendelkezésére bocsátják.

A Hasfelmetsző Jackként ismert kéjgyilkos rövid idő alatt hat prostituáltat ölt meg a Whitechapelben, majd nyomtalanul eltűnt. Kilétére soha nem derült fény, ám számos feltételezés látott napvilágot. Voltak, akik egyenesen a rendkívüli szigorú erkölcsű Viktória királynő közvetlen környezetében keresték a tettest.

A történetről számos filmes feldolgozás is született, köztük Alfred Hitchcock 1929-ben készült alkotása, A titokzatos lakó. A rettegett bűnözőt később olyan hírességek keltették életre, mint Klaus Kinski, Udo Kier, John Mills és Anthony Perkins.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár