2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hitehagyottakat a cintermen kívülre temették

2005. november 2. 14:28

A Magyar Nemzeti Múzeum nemrég megjelent kiadványa a templom körüli temetők régészeti feltárásával foglalkozik.

Középkori temető feltárások a Kárpát-medencében

A templom körüli temetők régészeti feltárása nem tartozott a kedvelt kutatási témák közé. Ennek legfőbb okát az ásatás módszertani nehézségeiben rejlik, mivel a csontvázak sűrűn egymás mellett és több rétegben hevernek egymáson, amelyeket a későbbi elhantolások olykor még jobban megbolygattak. Így a csontok pontos dokumentációja nagy türelmet, és komoly tapasztalatot igényel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne történtek volna ilyen jellegű ásatások. 2003 tavaszán a szakma képviselői összeültek, hogy a legújabb kutatási eredményeket megosszák egymással. A Magyar Nemzeti Múzeum új kiadványa összefoglalja az előadásokat, amelyek révén szert tehetünk a templom körüli temetőkkel kapcsolatos szinte minden ismeretanyagra.

Az írott források is tartalmaznak adatokat, amint ezt Szuromi Szabolcs Anzelm és Kubinyi András tanulmányai bizonyítják. Az egyházjog igyekezett pontosan szabályozni, hogy kiket lehetett a megszentelt földbe eltemetni. A szakadárok, eretnekek, hitehagyottak, gyilkosok és öngyilkosok a cintermen kívülre kerültek, a halva születettek, illetve a kereszteletlen csecsemők a kerítés mellé, vagy a temető árkába. Kubinyi András többek között egy érdekes szokásra hívja fel a figyelmet: a középkorban a főespereseknek fizetni kellett, hogy egy meggyilkolt embert eltemessenek. A tanulmány kitér a testamentumok temetkezést érintő rendelkezéseiről, hogyan gondoskodtak az emberek még életükben végtisztességükről.

A kötet számos (összesen 32), a Kárpát-medencére kiterjedő kutatási eredményt tartalmaz. Megismerkedhetünk a Karoling Birodalom peremterülének sajátos, pogány és keresztény elemeket is tartalmazó temetkezési világával. Olvashatunk vajdasági és felvidéki templom körüli temetőkről. Külön csoportot alkotnak azok a tanulmányok, amelyek a temetkezési szokásokat tárgyalják. A kutatók temetői sírjelekre, vitatott kéztartásra, kun szállástemetőkre, temetkezési szokások régészetére-néprajzára vonatkozó problémákra keresték a megoldásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár