2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bollywood visszavág a briteknek

2005. augusztus 23. 10:59

Globalizációkritikus szemszögből értelmezhető

A brit sajtó többnyire nem a filmet készítők álláspontját, csupán néhány különösen kirívó jelenetet kritizált. Általános vélemény, hogy a brit gyarmati katonaság és a Kelet-Indiai Társaság sosem követett volna el hasonló kegyetlenségeket, mindez csak az ellenséges nagyhatalmak propagandafogása volt.  Sokakban persze már a film első mondata ellenérzést váltott ki: `India, 1857. A britek szipoj-lázadásnak hívták, ám az indiaiaknak ez volt az első függetlenségi háború`.

Hugo Swire, konzervatív párti képviselő állami támogatása miatt kritizálta a filmet: "Igazán érdekelne, hogy mi alapján döntötte el a Filmtanács, hogy megéri e film mellé állnia. Személy szerint úgy gondolom, hogy a Filmtanácsnak inkább az angol filmeket kéne támogatnia. Nem értem, hogy miért kell egy olyan filmet anyagilag segíteni, amit az indiai filmipar készít".

A film producere, Bobby Bedi elfogadja, hogy néhány jelenet nem felel meg a történelmi hűségnek, ám szerinte a film csak a Társaságot, és nem a britek szerepét értékeli kritikusan. A producer egyébként a vele készített interjúban a Brit Kelet-Indiai Társaság korabeli szerepét az amerikai Enron energiaszolgáltatóhoz hasonlította, és szerinte a filmet inkább globalizációkritikus szemszögből lehetne értelmezni.

A Filmtanács a támogatás kapcsán felmerült felvetésekre rövid közleményben válaszolt, amely szerint "A minőség számít és nem a politika".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár