2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán művész álmodja lézerbe a tálibok által lerombolt Buddhákat

2005. augusztus 11. 11:28

Afganisztán híres 1600 éves építészeti műkincsei 2001-ben váltak a tálib fanatizmus áldozataivá, most azonban az újjáalakult afgán kormány egy japán művészt bízott meg azok újraalkotásával.

A művész és a lerombolt Buddhák
egyike

A híres Bámijáni Buddhák a Selyemút mentén álltak a Bámiján-völgyben, és lerombolásuk az elmúlt évtized egyik legnagyobb kulturális világörökségi pusztulása volt (amit az időpont miatt sokan állítanak párhuzamba a két torony pusztulásával). Az afgán kormány tisztviselői 2003-ban kérték fel az Amerikában élő 58 éves japán Hiro Yamagata vizuális művészt (akinek jelenleg a bilbaoi Guggenheim múzeumban látható a tárlata), hogy álmodja újra azokat. A művész belegyezése óta a megvalósítás az UNESCO engedélyére vár - a lézerek ugyanis lehet, hogy még jobban károsíthatják a sziklafalakat.

Yamagata nap- és szélenergiát használna fel rendhagyó gépei üzemeltetésére, melyek hét kilométer hosszan vetítik a sziklákra a többszínű lézerábrákat. A rendelkezésre álló 14 lézer-rendszer 140, egyenként 52,5 méter magas arctalan alakot vetít majd a sziklafalakra minden vasárnap éjjel négy órán keresztül. A projekt előreláthatóan 9 millió dollárba kerül majd, és 2007 júniusától lesz látható. "Ez egyszerű képzőművészet. Ez az egyetlen célom - nem pedig az emberi jogok, vagy valamely vallás vagy politikai álláspont támogatása" - mondta a művész, aki először 2003-ban látogatott ide, és részt vett a környék energiaellátását fedező szélmalmok építésében is. "Sokszor mondják, hogy a művészetem meggyógyítja az ittenieket" - mondta Yamagata. "Természetesen segítek az embereknek, de nem úgy hogy másokat megbántsak közben." 

"Ha úgy tudunk tenni valamit, hogy annak ne legyen környezetkárosító hatása, azt mindenképp támogatjuk, mert megnövelheti a turizmust" - mondta Bámiján tartomány vezetője, Habiba Sarobi. "A képek arra emlékeztetnek majd minket, hogy egykor milyenek voltak a Buddhák."

Az UNESCO tervért lobbizó afgán nagykövete, Zahir Aziz megerősítette, hogy korábban a svájciak tervezték a Buddhák újjáépítését, azonban a szobronkénti 30 millió dolláros összeg miatt a terv végül kútba esett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár