2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Útjára indult a Családi Emlékezet Program

2005. június 30. 12:24

A most elindult családfakutató program segítségével mindenki felfedezheti, és felteheti az internetre saját családfáját.

programot a sajtótájékoztatón Magyar Bálint oktatási miniszter mutatta be, majd Szabó Magda mesélt saját oktatási tapasztalatairól és a történelem fontosságáról. Ezután Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese fejtette ki a családfakutató szoftver sajátosságait és technikai hátterét, illetve Miklós László, a Történelemtanárok Egylete elnöke annak pedagógiai és oktatási hasznáról mesélt.

Ha belépünk, erről a felületről indulhatunkAz OM célja a programmal a magyarországi mikrotörténeti ismeretek bővítése, hiszen - ahogy az az általuk kiadott ismertetőben is áll - egész nemzedékek nőttek fel a hagyományok, a családi emlékezet teljes körének ismerete nélkül. Ez az ismeret pedig létfontosságú, hiszen ez az a pont, ahol az adott személy és családja történelme összekapcsolódik az adott térség és ország históriájával, vagyis aki a családtörténeti kutatásokkal fut neki a múltnak, az talán jobban megértheti azokat az eseményeket is, melyek számára egészen addig csak a történelemkönyvekből voltak számára ismertek.

Egy adott személy adatlapjaA program (amelyet készítői következetesen szoftvernek neveznek, noha leginkább talán adatbázisként működik) egy családtörténet feldolgozására alkalmas internetes felület, melynek üzemeltetését és háttérszervereit az Országos Levéltár biztosítja. Mindenki számára elérhető, és egy szabad regisztráció után szabadon használható (a jelenlegi indulásnál 5000 hely áll a felhasználók rendelkezésére; a 18 éven aluliak tevékenysége csak egy elfogadott és postán visszaküldött nyilatkozat elfogadása után engedélyezett). A belépés után a Panteonban rögtön láthatjuk a nevezetes történelmi családokat, melyek segíthetnek sajátunk felvázolásában. Ha elakadnánk, akkor a Súgóban és a Fórumokban segítséget is kaphatunk.

A programnak - azaz a weboldalnak viszont nem a családfa-készítés és -generálás az erőssége (ami azért egy kicsit furcsa), hanem inkább az az egyedi mapparendszer, melybe mindenki saját képeit, dokumentumait töltheti fel, és melyre 50 MB-ot kínálnak a szervezők. Mindez viszonylag felhasználóbarát, és többszörös ajánlások után - illetve áttervezés után - végül az adatvédelmi biztos is hozzájárult az elindításához.

A családfa munkafelületePersze azért vannak a programnak gyerekbetegségei, és ez inkább talán ahhoz kapcsolódik, hogy valami igazán újat szerettek volna nyújtani azokhoz a családfakészítő-programokhoz képest, melyek akár ingyen is hozzáférhetők az interneten: azok ugyanis nem gyűjtik minden alkalommal a családfákat az adott országok levéltáraiban. Persze azoknál a programoknál mindenesetre jelentős különbség, hogy olyan kliensoldali szoftver is található bennük, mely a családfa elkészítése idején nem igényel állandó internetkapcsolatot. Talán ez lehet a program buktatója is egyben, hiszen a magyarországi internet-penetráció eléggé alacsony, keveseknek van lehetőségük otthoni szélessávon dolgozni - bár mindenképp ez a cél.

Így néz ki a kész családfánkE mellett negatívum az is, hogy bárki bármennyi adatot felvihet familiájáról, ám azt nem töltheti le a megszerkesztett formában számítógépére - és itt visszakanyarodunk az internetkapcsolathoz. Várhatóan ezek a kezdeti buktatók a program fejlesztett verziójában kiküszöbölésre kerülnek. Addig is mindenki próbálja meg rekonstruálni családfáját: egy rövid próba után hamar kiderülhet, hogy nem is olyan egyszerű. Ha pedig valaki a meglévő családi dokumentumoknál többet szeretne tudni múltjáról, annak a levéltár segít kutatómunkájukban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár