2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt a Napkirályról Pekingben

2005. április 25. 11:31

Pekingbe érkezett csütörtökön a Napkirály: a hivatalos látogatáson Pekingben tartózkodó Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök nyitotta meg a Tiltott Város egyik kapuépületében a versailles-i kastély kincseiből rendezett kiállítást, amelynek középpontjában XIV. Lajos történelmi alakja áll.

Korábban

Nem Napóleon a legnagyobb francia
Az angolok, a németek és a hollandok után a franciák is összeállították történelmi nagyjaik toplistáját. És rögtön meg is lepődtek rajta.

Megfejtették a Hope gyémánt eredetét
A Smithsonian Intézetben látható híres-hírhedt, 45,52 karátos Hope gyémántot abból a kék drágakőből vágták ki, amely XIV. Lajos francia király koronájában csillogott, mielőtt ellopták volna a francia forradalom idején - állítja egy dokumentumfilm, amelyet a Discovery Channel amerikai televízióban mutattak be.

A Napkirály 10 évesen
A rendezvénnyel mintegy kiteljesül a "látogatás-csere" XIV. Lajos (1638-1715) és kínai kortársa, Kang Hszi (Kangxi) mandzsu uralkodó (1654-1722) között, akinek uralkodásáról tavaly rendeztek kiállítást a Párizs közelében lévő versailles-i palotában, a Napkirály kedvelt rezidenciáján.

 

A pekingi kiállításon XIV. Lajost ábrázoló szobrok, képek, a versailles-i palota számos bútordarabja és egyéb érdekességek láthatók. "XIV. Lajos uralma idején Franciaország Európa vezető gazdasági, politikai és kulturális hatalmává vált, Napkirálynak nevezték" - hangoztatja a kiállítás bevezetője, hozzáfűzve, hogy "mind XIV. Lajos, mind Kang Hszi felvirágoztatta országát", és Franciaország 1685-ben, a két uralkodó idején küldte első jezsuita misszióját Kínába.

 

Raffarin érkezésénél különben a hivatalos fogadtatás ceremóniáját váratlan szélroham zavarta meg, amely több méteres szakaszon felfordította az elé gördített vörös szőnyeget. A miniszterelnök mosolyogva szemlélte a jelenetet, miközben a kínai protokollosok közül hatan-heten is odarohantak, hogy villámgyorsan visszahelyezzék a szőnyeget a kormányfő elé.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár