2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műemléki világnap - ünnepi ülés a Magyar Tudományos Akadémián

2005. április 18. 09:20

A műemléki világnapon, ünnepi ülést tartanak ma a Magyar Tudományos Akadémia székházában Budapesten; a világnap alkalmából több alkalmi tárlatot is megnyitnak a közönség számára.

A negyven évvel ezelőtt megalakult ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) kezdeményezésére világszerte minden évben április 18-án ünneplik a műemléki világnapot. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága, az örökségvédelem területén tevékenykedő más szervezetekkel együttműködve gazdag programsorozatot állított össze, amely a hétfői ünnepi üléssel kezdődik az MTA székházának dísztermében. A rendezvény védnöke az MTA elnöke, Vizi E. Szilveszter, levezetője Varga Kálmán, a KÖH elnöke; köszöntőt mond Bozóki András kultuszminiszter.

 

Az ünnepi ülésen Glatz Ferenc akadémikus Műemlékvédelem és tudománypolitika címmel tart előadást, Somorjay Selysette KÖH-igazgató a Műemléki Tudományos Intézet stratégiai céljairól és feladatairól számol be. A minőségi országbemutatás programjáról Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) előbbi programhoz kapcsolódó feladatairól Csány Éva MÁG-igazgató ad tájékoztatást. Finta József akadémikus a Divatcsarnokról, mint az "építészet csarnokáról" beszél majd, Bugár-Mészáros Károly, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója szintén az ezzel az épülettel kapcsolatos terveket és elképzeléseket ismerteti. Winkler Gábor, az MTA építészettörténeti és műemléki bizottságának elnöke a módosítani tervezett örökségvédelmi törvényről fejti ki gondolatait, Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettese a törvénymódosítás műemlékvédelmi vonatkozásaira tér ki.

 

Az ülésen kitüntetési ünnepséget is tartanak; átadják a Forster Gyula-, illetve a Schönvisner István-díjakat és -emlékérmeket, valamint a Dercsényi Dezső-sajtódíjat. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ugyancsak az akadémián tartja nyilvános ünnepi ülését. Ebből az alkalomból jelenik meg a Magyarország műemlékjegyzéke első két kötete (Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéről). Az ünnepi ülés helyszínén kedvezményes szakkönyvvásárt is rendeznek. Aznap megtekinthető az MTA Művészeti Gyűjteménye a székházban.

 

A műemléki világnap alkalmából a KÖH Örökség Galériájában május 1-ig tekinthető meg a Horvát világörökségi helyszínek című kiállítás. A Nagyítások, Történelmi városrészek dokumentálása, Belső-Erzsébetváros és Terézváros című tárlat az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Házában lesz látható április 15. és április 24. között. A Gyerekek az épített és természeti környezet védelméért című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban április 16. és május 8. között; a Műemlékek Állami Gondnoksága kastélyait bemutató tárlatot a tatai Eszterházy Palotában április 16-tól 18-ig lehet megtekinteni.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár