2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz ezredes csempészte ki a pápáról szóló KGB-dokumentumokat

2008. május 8. 12:00

További információhoz jutott a Múlt-kor a II. János Pál elleni merényletről nemrég napvilágot látott KGB-dokumentummal kapcsolatban, Trom András jóvoltából.

Két hete számoltunk be arról, hogy Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök aláírása is szerepel azon az utasításon, amely a KGB számára érthetően körülírja a néhai II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet megszervezését.

Trom András nemrég kapcsolatba lépett John O. Koehler amerikai újságíró-íróval, a Szpiedzy w Watykanie (Kémkedés a Vatikánban) című könyv szerzőjével, akivel a Wprost című lengyel magazin közölt interjút az ügyről, amelyet mi is ismertetettünk. Koehler felhatalmazta Trom Andrást, hogy a korábbi hírrel összefüggésben a következőket közölje a Múlt-kor szerkesztőségével: `Nem mondtam, hogy Varsóban jutottam hozzá a dokumentumhoz.

Könyvemben világosan az áll, hogy a dokumentum angol nyelvű fordítását a parlament nemzetbiztonsági bizottságának magas beosztású tisztviselője adta át nekem. A dokumentumot a SISDE olasz biztonsági szolgálat látta el jelzéssel. Nem közölték velem, hogyan szerezték meg a dokumentumot. Azonban azt követően, hogy számos emberrel, köztük egy nyugalmazott tábornokkal beszéltem Rómában, biztos vagyok abban, hogy a dokumentum annak a több ezer szigorúan titkos iratnak a része, amelyet Vaszilij Mitrohin ezredes (a KGB egykori fő levéltárosa - T.A.) vitt magával, amikor a britekhez szökött 1992-ben, és ezt a domunetumot a britek adták át az olaszoknak.`

A kérdéses dokumentum egy 1979-ben készült SZKP politikai bizottsági utasítás a KGB részére, amelyben egyebek között az olvasható, hogy `Minden lehetséges eszközt fel kell használni annak a politikai átrendeződésnek a megakadályozására, amit a lengyel pápa indított el, és ha szükséges, a félretájékoztatásnál és a hitelrontásnál nagyobb hatású eszközöket is be kell vetni`.

John Koehler az idézett szöveggel kapcsolatban azt közölte, hogy `az olasz titkosszolgálat értelmezése szerint ez a megfogalmazás azt jelentette, hogy a KGB dolgozzon ki tervezetet II János Pál pápa fizikai megsemmisítésére`.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár