2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill, Marilyn Monroe és társaik: hét híres dadogó a történelemből

2023. január 24. 19:20 Múlt-kor

Claudius

A római császárkor uralkodói – néhány ritka kivételtől eltekintve – mindannyian szenvedtek valamilyen lelki, vagy testi betegségtől.

Nem lóg ki a sorból Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus (Kr. e. 10- Kr. u. 54), vagyis az 51 éves korától uralkodó Claudius császár sem, akivel fogyatékosság tekintetében különösen bőkezűen bántak az istenek.

Amellett, hogy gyenge térdei miatt bicegett, izgatott pillanataiban gyakran folyt a nyála és az orrváladéka, ami az újabb kutatások szerint szélütés következménye volt. És ha mindez nem lett volna elég, Claudius még dadogott is.

Anyja nemes egyszerűséggel szörnynek nevezte a kisfiút, felnőttkori ismerősei pedig legjobb esetben is „szegény Claudius bácsinak” szólították, de gyakran előfordult, hogy „Cla-Cla-Claudius” vagy „Claudius, a dadogó” névvel illették.

Életét már gyerekkorában megkeserítette erőteljes dadogása, amely a későbbiekben is megmaradt, de szónoklással foglalkozó szakemberek segítségével jelentős mértékben sikerült csökkenteni az elakadások számát. Ez különösen a nyilvános beszédek alkalmával jelentett könnyebbséget, amelyekbe az idősödő Claudius az évek során egyre jobban belejött.

A váratlan beszédhelyzetek és a magánbeszélgetések alatt azonban még császárként is jelentkezett a beszédprobléma, bár a korábbinál már jóval enyhébb formában.

Ennek ellenére ellenfelei megtévesztése érdekében sokszor rájátszott betegségeire, ily módon elkerülve a hatalomra törők egyik leggyakoribb végzetét, az erőszakos halált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár