2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bűnronda uralkodóktól a szerelmes Hitlerig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. március 28. 11:42

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek a hét legkevésbé előnyös fizimiskával, ám annál nagyobb hatalommal rendelkező uralkodót, a mélyére ástunk a furcsa módon kora egyik férfibálványának számító Hitler szerelmi kapcsolatainak, valamint végigvettük az orvostudomány halál felett aratott nagy győzelmeit.

Hét különösen ronda uralkodó a történelemből

Hihetetlenül húsos ajkakkal áldotta meg az ég I. Lipót német-római császárt és magyar királyt, aki emellett alacsony termetű volt, groteszk és mai szemmel nézve egy mesefigurához hasonlítható, akit a házi festője sem kímélt, mivel hiteles arcképet készített róla az utókor számára. Távoli rokona, IV. Fülöp spanyol király sem volt egy szépségideál, ennek ellenére számos „szerelmi” hódítással büszkélkedhet.

Hasonlóan nem a külsejéért szerették XI. Lajos francia uralkodót, akinek alacsony termetéhez képest nagyméretű feje, tekintélyes orra volt, s mélyen ülő szemei komikus, ugyanakkor ijesztő látványt nyújtottak. További négy társuk is hasonló testi adottságokkal bírt, így joggal mondhatjuk ki: hiába született valaki egy hatalmas birodalom örököseként, ez még korántsem jelentette azt, hogy a kinézet terén is szerencsés lett volna. A ronda uralkodókért kattintson ide.

A Führer és a nők

A Führer kínosan ügyelt arra, hogy a német nép mindvégig a hazájáért elkötelezett, nemzetének boldogságáért önmagát is feláldozó államférfit lássa benne. Többször hangoztatta, hogy csak Németországgal jegyezte el magát, kapcsolatait ezért mindig igyekezett titokban tartani.

Bár német lányok százezrei epekedtek a Führerért, és sok mindent odaadtak volna, ha akár csak egy éjszakát vele tölthettek volna, csak nagyon keveseket engedett közel magához. Ha mégis szerelmi viszonyt kezdett egy lánnyal, szinte azonnal nyilvánvalóvá tette a számára: életében csak sokadrangú szerepet tölthet be. Kalandjai nem egyszer tragikus véget értek. Hitler szerelmeiért látogasson el ide.

Tíz nagy győzelem a halál fölött

A mai válságos egészségügyi helyzetben szinte minden fórumon a negatív, ijesztő hírek részesülnek megkülönböztető figyelemben, így a Múlt-kor összeszedte, hogy az elmúlt két évszázadban hány nagy győzelmet arattunk a halál felett, azaz hány, korábban gyógyíthatatlannak hitt, valóban gyilkos betegséget győzött le az orvostudomány. Sokan a fekete himlőnek tulajdonítják, hogy Amerika őslakosai megtizedelődtek az elmúlt fél évezred során, ám a kór az öreg kontinens lakóit sem kímélte.

Az UNESCO 1975-ben végre bejelenthette, hogy a rettegett betegség világszerte megszűnt. Ekkorra sikerült legyőzni a tuberkulózist is, valamint visszaszorítani a gyermekbénulást. A világháború után már szinte alig szedett áldozatokat a torokgyík és a veszettség okozta halálesetek is visszaszorultak. Az orvostudomány tíz nagy győzelméről itt olvashatnak.

A háború tíz fenegyereke

A háborús helyzet sokkja, szomorúsága vagy éppen izgalma sokakat önt el adrenalinnal és emberfeletti önbizalommal. Összegyűjtött fenegyerekeink közül volt, aki saját elhatározásából fogattatta el magát, hogy bekerüljön Auschwitzba, majd meg is szökjön onnét, más íjjal és karddal indult a normandiai partraszállásra, megint más 1974-ig „tolta ki” a saját világháborúját, de akadt egy szovjet asszony is, aki megözvegyülését követően minden pénzét egy T-34-esre költötte, hogy azzal vágjon vissza a németeknek. A háború 10 fenegyerekéért kattintson ide.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár