2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták a Szakkarában talált Halottak könyvét

2023. február 24. 20:20 Múlt-kor

A majd’ 16 méter hosszú papirusztekercs a szakkarai nekropoliszból került elő. Az elmúlt 100 évben ez az első ókori egyiptomi papirusz, amelyet egészben, ép állapotban találtak meg.

Papirusz
Kép forrása: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

A tekercsre tavaly bukkantak rá egy Jahmesz (Amószisz) nevű férfi koporsójában, aki i. e. 300 körül, a korai hellenisztikus korban halt meg.

Sírja Dzsószer fáraó lépcsős piramisától délre helyezkedik el; az i. e. 27. században uralkodó fáraó sírhelyének környéke évezredeken át az egyiptomi elit kedvelt temetkezési helye maradt.

Az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium egy hónappal ezelőtt jelentette be a felfedezést, de ekkor képeket még nem tettek közzé.

A tekercset az Egyiptomi Múzeum szakértői stabilizálták és benedvesítették, majd óvatosan kigöngyölték. A minisztérium által most nyilvánosságra hozott fotók tanúsága szerint a tekercs elképesztően jó állapotban maradt fenn. A szöveg és az illusztrációk tisztán olvashatóak és sértetlenek.

A tekercset várhatóan az Egyiptomi Múzeumban fogják kiállítani.

A Halottak könyve ókori egyiptomi temetkezési szövegek gyűjteménye, amelyek az elhunytat voltak hivatottak kísérni és vezetni a túlvilágon. Szerepelnek benne az istenekhez intézett imák, dalok, illetve a lelket a túlvilágon váró események – az isteni ítélkezés, büntetések és jutalmak – leírásai.

Bárki, aki megengedhette magának, készíttetett a papokkal egy személyre szabott változatot, amely név szerint említi az elhunytat – Jahmesz neve 260 alkalommal szerepel a most bemutatott tekercsen.

A szöveg hieratikus írással, az egyiptomi írás kézírásos formájával készült. Főleg fekete tintával írták, néhány kiemelt rész azonban vörös színű. A Halottak könyvének 113 fejezete szerepel a tekercsen, 150 változó hosszúságú és szélességű hasábban. Az első mintegy 40 centiméteres szakasz üres, majd elsőként egy képes jelenet látható a tekercsen, amelyen Jahmesz Ozirisz istennek hódol.

A kalligráfia kitűnő minőségű, a hasábok pedig takaros csoportokba vannak rendezve, helyet hagyva az illusztrációknak. Ez arra utal, hogy a tekercset tapasztalt (és drága) szakemberek készítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Facebook / Ministry of Tourism and AntiquitiesKép forrása: Facebook / Ministry of Tourism and AntiquitiesKép forrása: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár