2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az utolsó pillanatban vonták vissza a 20 évesen málenkij robotra hurcolt fiatal halálbüntetését

2017. május 25. 12:10 MTI

Hat és fél év a Gulágon címmel jelent meg Barna Attila debreceni újságíró könyve Rizák István egykori elhurcolt visszaemlékezéseiből; a könyvet a 86 éves Rizák István jelenlétében mutatták be szerdán a debreceni Svetits Katolikus Intézetben.

Barna Attila elmondta: a Gulág emlékbizottság támogatásával, 300 példányban jelent meg a könyv, amelyet Hajdú-Bihar megye valamennyi középiskolájába és könyvtárába eljuttatnak. A visszaemlékezésből megdöbbentő történetek során bontakozik ki a 20 éves korában Beregszászról ártatlanul egy szovjet munkatáborba hurcolt, 25 év kényszermunkára és 5 év száműzetésre ítélt, majd rehabilitált férfi életének talán legnehezebb időszaka.

Rizák István a könyvbemutatón örömét fejezte ki, hogy "olyan országban él, ahol nevén nevezheti akár a bűnösöket is". Ugyanakkor azt is szeretné, hogy a visszaemlékezések "ne gerjesszenek bosszúállást, ellenségeskedést". "Próbáljunk meg békességben élni, visszaszerezni azt a békét, amibe beleszülettünk", azt a békességet, szeretetet, nagyszerű közösséget, amit ő Kárpátalján élt át kis falujában - mondta megindultan az idős férfi.

A "málenkij robot" egyik áldozata megrázó élményként idézte fel, amikor az ítélethirdetése előtt bekerült egy olyan cellába, ahol a kivégzetteket merevítették. "Hamar rájöttem hol vagyok, mert a fa heverő véres volt. A tarkón lőtteket oda fektették". Bár nem sok esélye volt, hogy élve megússza, de bízott az Istenben - mondta.

Végül az utolsó pillanatban a bíróság megváltoztatta az indítványozott halálbüntetést 25 év szabadságvesztésre és 5 év száműzetésre. Az egykori Szovjetunió Komi köztársaságában dolgozó kényszermunkás 1957-ben, hat és félév után szabadult és térhetett haza Kárpátaljára. Házassága után Debrecenbe költözött, ahol ma is él, és ha kérdezik mesél a Gulágról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár