2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az indiánok fogadhatták maguk közé Amerika „eltűnt” első angol telepeseit

2020. augusztus 25. 17:59 Múlt-kor

Több leírás is akadt

Az ásatások mellett Dawson különféle levéltárakban is kutatott esetleges nyomok után, amelyek Roanoke lakosainak sorsára utalhatnak. A később (1607-ben) alapított Jamestown kolónia iratanyagában több olyan feljegyzésre is bukkant, amely kész tényként kezelte, hogy néhány évtizeddel korábban a roanoke-iak elvegyültek az indiánokkal, és a kevert családok nemzedékekkel később is számon tartották származásukat.

Ez azonban nem minden, amit Dawson talált. A 17. század végén, mintegy száz évvel a telepesek eltűnését követően egy John Lawson nevű angol felfedező a térségben járva nagy meglepetésére kék szemű indiánokkal találkozott, akik beszámolója szerint „tudtak könyvből beszélni”.

Végül ott van maga John White naplója is, amelyben a Roanoke-on talált feliratról azt írta: „Nagy volt az örömöm, hogy nyomát találtam annak, hogy Croatoannál vannak, ahol Manteo is született.”

A White által említett Manteo a croatan törzs egyik vezetője volt, aki még 1584-ben az első angol felderítőkkel kötött barátságot, és meg is keresztelkedett. Két alkalommal, 1584-ben és 1585-ben is járt Angliában, 1587-től pedig a roanoke-i kolónia egyik fő pártfogója és segítője volt.

„Sohasem tűntek el” – mondta a telepesekre utalva Dawson. „Ez kitaláció. A rejtélynek vége.”

A Hatterason feltárt, kevert leletanyaggal szolgáló régészeti helyszín Dawson és társai szerint a Roanoke-ot sújtó kataklizma – bármi is volt az eredetileg – túlélőinek tábora lehetett, amelynek lakói lassan egybeolvadtak a barátságos croatan törzs tagjaival.

A föld alól előkerült tárgyak mellett más nyomok is a két kultúra együttélésére utalnak: az indiánok süllyesztett tűzhelyeitől – amelyek egy-egy lakóház középpontját jelölik – mindössze 10-20 méter távolságra európai stílusú cölöpök helyeit találták meg, amelyek az angolok házainak alapjaiként szolgálhattak. „Az indán faluban éltek, hosszúházakkal körülvéve” – mondta el Dawson.

Az egykori településen egy palatáblára és a hozzá való ólom „ceruzára” is bukkantak a régészek, akik szerint a tábla akár White tulajdonát is képezhette. A táblába karcolt kép egy indián férfit hátba lövő angolt ábrázol, ami az írott forrásokkal is alátámasztható, megtörtént esetre utal.

Winginát, a croatanokkal ellenséges secotan törzs főnökét 1586-ban kétszer hátba lőtte az egyik telepes – mondta el Dawson. Ez vélhetően azt követően történt, hogy a secotanok rátámadtak az ellenségeikkel barátkozó angolokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Manteo ábrázolása egy angol metszeten (kép forrása: Wikimedia Commons)Theodor De Bry: Az angolok megérkezése Virginiába (1590). A metszet alapjául egy John White által készített rajz szolgált. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár