2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Az egykori és majdani király” – a legendás Artúr misztikus halála

2015. október 5. 08:14

A walesi klerikus hőse

Geoffrey of Monmouth, a 12. század első felében élt, feltételezhetően walesi származású oxfordi kanonok 1135 és 1138 között írta Historia Regum Britanniae című munkáját, amely alapvetően meghatározta az Artúrról az elmúlt évszázadokban kialakult képet.

A szerző célja a kelta britek hódító szászok elleni hősies helytállásának dokumentálása volt. A műben 15 évesen trónra kerülő Artúr bátor hadvezér-királyként jelenik meg, aki előbb visszaveri a szászok támadásait, majd hódító hadjáratba kezd. Birodalmát egészen a Pireneusokig terjeszti ki, de kénytelen visszatérni hazájába, miután megtudja, hogy unokaöccse, Mordred elfoglalta trónját, és feleségét, Ginevrát is elhódította tőle. Artúr a Camlann-nál vívott döntő csatában megöli Mordredet, de maga is súlyosan megsebesül. A titokzatos Avalon szigetére szállítják, ahol két lehetősége van: vagy meghal, vagy megvárja, míg meggyógyul, és visszaszerezi királyságát.

A nagy király legendája az oxfordi klerikus műve nyomán nemcsak Nagy-Britanniában, hanem egész Európában az irodalmárok közkedvelt témájává vált. A középkor legjelentősebb költői közül kettő, Chrétien de Troyes és Wolfram von Eschenbach verses regényben emlékezett meg a hős alakjáról, 1230 körül egy ismeretlen francia szerző pedig prózában mesélte el Artúr történetét. Az óriásira duzzadt anyagot Thomas Malory szerkesztette egyetlen kötetbe. A Le Morte d’Arthur című gyűjteményt 1485-ben adták ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Artúr és a kerekasztal lovagjaiArtúr és Ginevra házasságaA lovagok megérkeznek Camelotba. A kerekasztal lovagjai a Szent Grál keresésére indulnak

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár